Krönika 5 juli 2022

Nylin: Märklig på gränsen till det surrealistiska

MI:s Lars Nylin lämnar sina vanliga ämnen och noterar dom nya turer kring Donald Trump och ASAP Rocky som kommit fram. 

Märkligt på gränsen till det helt surrealistiska. Jag hade i hettan helt missat den senaste knorren på kontakterna mellan Trump-administrationen och svenska regeringen kring ASAP Rocky-affären sommaren 2019. Jag drar den därför här i repris för likasinnade oplästa.

Det är Dagens Nyheter som berättar om scenerna när justitieminister Morgan Johansson och justitiedepartementets rättschef Daniel Ström i juli 2019 kontaktades av Donald Trumps högsta juridiska rådgivare, Pat Cipollone, som ville meddela Vita Husets syn på att rapparen hade satts i förvar efter misshandelsincidenten vid Hötorget i Stockholm 30 juni 2019.

Vid Advokatsamfundets årliga middag nyligen avslöjade Johansson att det inte var med någon diplomatisk ton som Cipollone & co gav sig in i ämnet. Uppkopplad vid köksbordet hemma hos Johansson i Lund, med Ström närvarande, fick svenskarna under en timme höra både det ena och det andra av invektiv flyga över Atlanten från Vita Husets innersta, situationsrummet.

Starka krav, men även total ignorans av svensk juridik.

”Det blev ju en helt surrealistisk upplevelse” sa Johansson i sitt tal och Ström har bekräftat allt i en intervju i DN.

Johansson säger att han gång på gång fick upprepa att svenska åklagare är oberoende gentemot regeringen – politiker avgör inte domslut.

”Det var en mycket speciell situation. I vanliga fall är tonen väldigt artig i internationella kontakter, men det här var maktspråk” säger Daniel Ström till DN.

Cipollone kontrade med att Trump personligen var beredd att betala borgen för ASAP Rocky. Varpå Johansson informerade att Sverige inte har något borgenssystem.

I ett sista, smått desperat drag, krävde då Trumps representanter att den svenska regeringen skulle använda abolition, en bestämmelse i grundlagen som säger att regeringen kan agera i undantagsfall.

Senast abolition användes i Sverige var 1975 i samband med sprängningen av den västtyska ambassaden i Stockholm. Johansson fick svara att han inte ansåg att en misshandelsanklagad amerikansk rappare var skäl att åter ta till den möjligheten.

Avslutet blev ett hot om handelsbojkott mot Sverige. Regeringen sökte även upp EU-kommissionen för att säkra stöd om USA verkligen skulle ta till detta. Så blev det nu aldrig.

I en podd har Johansson kommenterat de heta dagarna för tre år sedan:

– Det blev storpolitik ganska snabbt och aggressiviteten fanns där hela tiden i kommunikationen från Trumps team. Jag fick frågan vad jag tyckte om att USA:s president tog upp ärendet. Jag sa att det spelar ingen roll vem som tar upp det, det svenska rättsväsendet måste ha sin gång. Jag skulle kunna lagt till att det spelar ingen roll om Gud fader själv hade ingripit, men det sa jag aldrig.

ASAP Rocky dömdes som bekant för misshandel, men efter villkorlig dom kunde han återvända hem.

Trump twittrade då i triumf: ”ASAP Rocky frisläppt ur fängelset och på väg hem till USA från Sverige. Det har varit en skakig vecka, ta hem ASAP, asap!

Vad ASAP Rocky själv har sagt om affären? Att Trumps ingripande snarare förvärrade hans situation. I dokumentären ”Stockholm Syndrome” säger rapparen i en kommentar till att Trump-administrationen kritiserat att han inte offentligt sagt tack till Trump:

It was a chess move and they tried to strong arm a lot. In reality, I had no problem saying thank you to the man, especially if he helped me. That’s the narrative they pushin – that he got me out. [But] he didn’t free me. If anything, he made [the situation] a little worse”.

Vad ASAP Rocky inte säger är att Trump självklart endast agerade för att han såg en öppning att flirta med det afro-amerikanska USA – valet 2016 röstade bara 8 procent av de afroamerikanska väljarna på Trump medan 89 procent röstade på Hillary Clinton.

Alltmer tyder på att Donald Trump kommer att kandidera i 2024 års presidentval. En del analytiker har spekulerat i att det skulle bli offentligt i samband med nationaldagen 4 juli. Det skedde inte, men nyheten kan finnas runt hörnet.

Jag vet vad jag känner inför det scenariot, de nya turerna kring affären 2019 mildrar knappast oron.

*

American Copyright Royalty Board slår fast att maxroyalty för streamade låtar höjs från 10.5% till 15.1%. Streamingtjänsterna, Apple undantagna, har tidigare gått mot beslutet helt eller i delar. Complete Music Update summerar bra: shorturl.at/FJLQ7

*

Missa inte denna dokumentär om Bee Gees, en brödratrio som innebar så mycket mer musikhistoria än discosuccén på 1970-talet: https://www.svtplay.se/video/35643769/bee-gees-how-can-you-mend-a-broken-heart

*

Jag missade Lollapalooza i år, programmet lockade helt enkelt inte, och noterar mest två saker på nätet: 1) Debatt om scenerna överröstade varandra. 2) Debatt om Pearl Jams kvalitet eller uselhet. Jag kan alltså inte kommentera någotdera, men däremot applådera att det kom 70.000 till Gärdet i Stockholm. Mäktigt.

*

Strand of Oaks till Sverige i augusti. Ljuvligt.

Lars Nylin