Krönika 28 januari 2020

Nylin om exemplet Wafi

Han är 17 år och heter Yousif Wafi. Jag hade med all säkerhet så sent som förra veckan aldrig ens noterat honom och hans låt Perugia om han inte i en YouTube-video gjort låten iförd min fotbollsklubb GIF Sundsvalls dress.

Den här veckan har jag såväl hört om honom, forskat lite i honom, och dessutom läst honom i lokaltidningen där hemma.

Allt efter att Perugia-klippet på ett dygn nått 100.000 visningar på YouTube och nu på två dagar lika mycket på Spotify.

För mig blev Wafi ett bra microexempel att ta till när den aktuella debatten om fejkstreams galopperade iväg ytterligare sedan rapparen Mange Schmidt uppmärksammat gått ut med något han kallar för ett experiment, ett experiment som helt enkelt gick ut att köpa streams.

En spontan reaktion blev: vad är nyheten i detta? Det har varit bekant i många år och skildrats i många rundor i inte minst Musikindustrin att det går att köpa streams. Det är bara att Googla så ploppar det upp x förslag.

Men helt en ickenyhet var det kanske ändå inte. Det gav ju rejäl uppmärksamhet till artisten Mange Schmidt, något han krasst inte fått på ett tag.

Tyvärr adderade det samtidigt till en bild som alltför ofta råder i mina nätverk: den att ALL rap på svenska är fejk om vi talar följen.

Det är där Wafi kom in i handlingen i slutet av förra veckan.

Jag kan givetvis inte gå i ed på att just det släppet gått i varje detalj schysst till. Men när jag försökt kolla upp det tycks det så, och mängden unika kommentarer på YouTube tyder åtminstone för mig på äkta vara, Att Wafi är ännu en spegling av slagkraften i svensk rap, i detta fall dess undervegetation en bra bit från ”orten”. Något som inte får glömmas när det raderas streams på Spotify.

Långt intressantare än Mange Schmidts experiment blir fortsättningen på de samtal som Spotify har med skivbolagen, om delvis ändrade underlag för Sverigetopplistan.

Det finns många skäl till att listorna bör vara så rena som någonsin möjligt från fusk och de förändringar jag hör skvallras om känns kort sagt bra.

Men helt rena kommer dom aldrig att vara. Med risk att denna tyckare blir en papegoja så talar inte mänsklighetens moraliska kompass för att alla plötsligt slutar att fuska.

En del gör det som bekant enbart för att visa att de kan, andra för att genvägar till parnassen lockar.

Räkna med att MI tittar vidare på ämnet.

*

Perugia med Wafi är för övrigt en briljant liten låt om att ge upp en kärlek, fotbollen. Den är i dag tisdag uppe i 175.000 visningar på YouTube.

Lars Nylin