Krönika 15 oktober 2019

Äntligen, P3!

”Äntligen!” I Nobeltider kan Gert Fylkings humoristiska gamla floskel om Nobelpriset i litteratur dammas av även när P3 görs om, anser Musikindustrins Lars Nylin.

Insikten att P3 med sin primärprofil 15-35-åriga lyssnare för länge sedan inte var min kanal kom redan när målgruppsanalysen var relativt färsk.

Därför har jag sedan evigheter valt att inte kommentera innehållet offentligt, det har funnits nog av vänner gubbar och gummor som kritiserat såväl musik som tonläge utifrån helt fel parametrar.

Men när det nu kommer besked om att det sker relativt radikala förändringar från årsskiftet kan jag inte helt hålla inne med vad som gnagt. Det har känts som att ålderskategoriseringen många gånger skymt det viktigaste av allt hos public service, ständig och evig kvalitet.

Att nya P3 fokuserar på intresse – primärt musik och samhällsfrågor – och inte på ålder känns självklart, inte en dag för tidigt. Floskeln ”Äntligen!” måste få tas till vid sådana besked.

Däremot blir jag lite oroas över de långa sändningsblocken a la P4. Jag skulle hellre se en skrälldus ganska exakta programpunkter för att förändringen verkligen ska slå genom.

Är det något som team P3 briljerat med även när lyssnandet fallit är det ju exempelvis kvalitativa poddar med ofta klart och precist innehåll. Kanske i synnerhet när vi talar samhällsfrågor. Att P3 aldrig någonsin faller för högerkrafter som i egna dubiösa intressen vill göra P3:s spets trubbigare både tror och hoppas jag.

Musiken? Jag förutsätter att fokus även i fortsättningen är på nutida musik vad vi stofiler än tycker. Det är där det finns nyheter och tendenser att följa. Så räkna inte med min support om du fiskar efter mer av den musik som exempelvis salig Kjell Alinge torgförde för länge sedan.

Att jag däremot hoppas på genombrott för motsvarande karaktärer i dag behöver knappast skrivas. Att hitta profiler som säljer på oss musik med lust och kunskap har varit P3:s bästa vapen sedan minst tidigt 1970-tal, jag hoppas att det blir så för evigt.

*

Missa absolut inte Det svenska popundret som börjar sändas i morgon onsdag kl 21.00 i SVT1. Helt underbar serie och ett avsnitt 6 som jag redan nu skulle vilja diskutera med er.

*

Trevligt att Daniel Norgren blev nominerad till Musikförläggarnas pris. Alla nominerade är trevliga, men vissa känner man ändå extra mycket för.

*

Bruce Springsteen på Ullevi nästa år. Efter starka Western Stars är jag sugen på att damma av arenarocks-stassen. Däremot är det väl tveksamt om vi får höra särskilt mycket från just den plattan.

*

Nick Caves Ghosteen har betyget 99 av 100 hos Metacritic.com. 4,7 hos svenska motsvarigheten kritiker.se. Så rättvist.

Lars Nylin