Krönika 7 maj 2019

Nylin: Böcker 2

MI:s Lars Nylin ägnade häromveckan en krönika åt nya musikböcker. En engångsföreteelse trodde han den gången. Men fick lyckligtvis fel, mycket fel.

En trevlig liten flod har uppenbarat sig och det är bara att göra tummen upp. Jag tänker inte på vårfloden, den som tycks hux flux kunna bli snödrev, utan den lilla strömmen av intressanta böcker om artister och branschnära fenomen.

Något som annars tycktes ha stannat upp efter några år när det kom biografier över åtskilliga svenska akter och även en strid ström (sorry) av fackböcker. Ett tag kom det så många att man kunde leva med att halvskrivna titlar om Kent och Ebba Grön aldrig kom.

Nyss kom nyheten att det görs en auktoriserad biografi över Avicii, den släpps nästa år.  Denna vecka släpps en biografi som även den lovar att kunna bli en mycket stark upplevelse. Journalisten Håkan Lahger skildrar den säregna begåvningen Christian Falk i boken Quel Bordel, döpt efter Falks första egna album.

Ett helt annat grepp tar Anna Charlotta Gunnarson i boken Kvinnorna som formade pophistorien. Gunnarson har tagit på sig att skriva om och kanske i synnerhet komplettera historian om kvinnors roll i svensk populärmusik. Inte en dag för sent med tanke på hur den skildrats i dammiga standardverk som Bonniers Rocklexikon. Såväl Lahger som Gunnarson möter vi i 4 Snabba på annan plats i Musikindustrin.

Och det kommer mer, mycket mer. Titeln Spotify inifrån säger vid första anblick allt om den bok som ekonomijournalisterna Jonas Leijonhufvud och Sven Carlsson skrivit. Men samtidigt inte. Författarna har inte fått tillgång till personerna bakom Spotify, man har fått jobba med existerande material och andrahandsuppgifter. Ändå blir det en mycket spännande berättelse om det största projektet någonsin i det svenska branschsammanhanget.

En udda, men mycket begåvad ny bok är Ellinor Skagegårds För dig ska musiken vara ett smycke. Skagegård skildrar Fanny Mendelsons liv som superbegåvad nedtryckt kvinna intill hennes genistämplade bror Felix. Om man vill en del av en komplettering liknande Gunnarsons, fast här om europeisk klassisk musik.

Den som fortfarande är boksugen har mer att hitta bland nya titlar: Ulf Lundell slår till med en Vardagar 2 och hinner med att tycka till om bland andra Avicii. Även Fredrik Virtanens hyllade och också kontroversiella metoo-inlägg Utan nåd har uppenbara branschkopplingar.

Mindre så är det i fallet Stefans lilla svarta av Stefan Sundström, men jag vill ändå ta chansen att nämna den, det är grymt att se Sundströms engagemang i miljöfrågan. Han och Magnus Carlson ger mig dåligt samvete. Men det tackar jag för.

Till sist kan jag skvallra om att böcker är i planeringsstadiet om Georg Riedel och Jules Sylvain. Det kommer med all säkerhet att bli läge för fler krönikor på temat. Det tackar jag också för.

Lars Nylin