Musikbolag 4 mars 2019

4 SNABBA Fredrik Holmgren/25-årsfirande Startracks

Han startade bolag redan på 1980-talet, men det var med Startracks och Refused som det tog fart på allvar 1994. Nu firar ett av landets mest respekterade indiebolag 25 år.

Efter att utöver Refused även ha släppt plattor med bl a Fireside och Loosegoats (med Christian Kjellvander) bytte Fredrik Holmgren riktning, det blev management och senare jobb på SAMI. Men sedan 2017 är han tillbaka med full kraft och förra året gick Playground Music in som delägare. Det var under de premisserna som Startracks fyllde 25 med en galafest i Stockholm.

Hur gick festen?

– Strålande tycker jag. Cirka 700 var på plats, en härlig blandning av vanliga konsertbesökare, vänner och kollegor samt banden. Jag fick jättemycket hjälp av mina vänner på kontoret, Schvarcz Agentur och Birds Will Sing For You så jag kunde gå runt och krama folk i sju timmar, superlyx!

Uppmärksammar du jubileet på andra sätt?

– Absolut! Man får passa på när man har ett helt år på sig. Det blir vinyl-reissues ur katalogen med Tiger Lou, Kjellvander, Songs of Soil, Refused med flera. Sen ska jag testa en temakväll på Firesides Do Not Tailgate, med utställning, panel m.m. Om det går bra gör jag gärna mer sånt, att slå ner på en platta och göra nåt av det. Det kommer nog att bli fler spelningar också. Har pratat med, och det vore ju drömmen, att göra nåt med Massproduktion som fyller hela 40 år. Hoppas till hösten.

Om du måste välja ett minne från de 25 åren. Vad och varför?

– Varför inte ett från allra första starten. Jag lämnade in 200 ex av Refuseds Pump the brakes CD-singlar på House of Kicks i Gamla Stan. De skulle distribuera den. Sen promenerade jag hem till Söder och när jag kom hem hade jag meddelande på telefonsvaren (det var 94, ingen mobil…) att de var slut och att jag måste genast komma ner med mer. Bra start!

Vad händer framöver?

– Det är ett speciellt år med lite mer återblickar men samtidigt så har jag nu tillsammans med Playground Music skaffat mig möjligheter på alla sätt och att steppa upp. Kommer nya artister och mer etablerade artister under året, samtidigt som jag jobbar vidare med de artister jag jobbar med. En större satsning på Tyskland har vart på gång länge, det tar sin tid men jag tror att under 2019 hoppas jag alla bitar faller på plats.

Lars Nylin

Bilden: Startracks styrelse, Adam Sjöström (Playground), Fredrik Holmgren, Amanda Holmgren, Jonas Sjöström (Playground).