Nyheter 29 januari 2019

4 SNABBA: Thomas G:son/Melodifestivals-aktuell

Sveriges mest rutinerade låtskrivare när det kommer till Melodifestivalen, är aktuell med fem nya bidrag i landets största musiktävling. Vi bad honom berätta hur han hittar ny inspiration. Och hur det känns att tävla mot sig själv. 

I årets Melodifestival lägger du fem nya bidrag till de 51 du redan haft med. Vad är det bästa med tävlingen?

– Jag tycker att det bästa är att få träffa en massa vänner och kollegor, hänga i några dagar och så toppa det med en tävling på slutet.

Vad kan du berätta om dina bidrag?

– Två av låtarna har jag skrivit med mina gamla vapendragare Peter Boström och Bobby Ljunggren, Somebody loves you med The Lovers of Valdaro tillsammans med Peter och Ashes to ashes med Anna Bergendahl tillsammans Bobby. På Ashes to ashes finns även Erik Bernholm med. Vi representerade Danmark tillsammans 2010 med In a moment like this och Spanien 2012 med Quedate conmigo med Pastora Soler.

Två av låtarna har jag skrivit på låtskrivarcamps. Chasing rivers med Nano skrevs i somras på ett camp i Vellinge som anordnas av Warner Music och Anderz Wrethov. Jag skrev den tillsammans med Joy och Linnea Deb och danska Lise CabbleHello med Mohombi skrevs på ett camp i Dubai som anordnas av Powerhouse. Jag skrev den tillsammans med Linnea Deb, Mohombi och rumänske Alex Cotoi.

Den femte låten, Mina bränder med Zeana feat Anis Don Demina har jag skrivit med Jimmy Jansson. Jimmy och jag träffades första gången i samband melodifestivalen 2002, han sjöng i Poets som framförde min låt What difference does it make. Vi tävlade också med Amanda som Jimmy sjöng och som vi skrev tillsammans, 2007.

Pa Modou, Anis och Robin Svensk tillkom senare till låten också och bidrog till att den blev som den blev.

– Gemensamt för alla låtar är att de bygger på samarbete mellan många låtskrivare vilka jag inte hade kunnat skriva dessa låtar utan. Hur de låter får man höra på lördag, jag tycker alla låtar är lika bra!

Fyra av dina fem bidrag tävlar redan nu på lördag. Hur känns det att tävla mot sig själv?

– Det är ju förstås lite speciellt, man tävlar mot sig själv, men, om man nu ska förlora mot nån så förlorar jag förstås helst mot mig själv!

Du tävlade första gången 1999 och med undantag av år 2000 och 2008, så har du haft med låtar i alla tävlingar sen dess. Du har ju också vunnit ESC med Loreen och Euphoria. Var hittar du inspirationen att fortsätta skriva bidrag år efter år?

–Jag försöker göra lite olika saker. Jag skriver med några återkommande låtskrivare som jag skrivit mycket med genom åren, Peter Boström t ex.  Sen försöker jag skriva med nya låtskrivare, gärna unga, gärna tjejer. Jag åker också på en del låtskrivarcamps där man sätts i nya sammanhang och situationer hela tiden. För mig har det varit viktigt för att hålla hjärnan vid liv, få nya intryck, få nya infallsvinklar på låtskrivande.

– Jag tar också ledigt från låtskrivande i långa perioder lite då och då.

Christel Valsinger