Krönika 4 december 2018

Absolute christmas, absolut!

MI:s Lars Nylin duckar för stormen av jullåtar, men gör det med ett visst välbehag.

1957 släppte den amerikanske countryartisten Bobby Helms på singel låten Captain Santa Claus (and His Reindeer Space Patrol) utan att det gjorde större historiskt avtryck. Men på andra sidan av sjutummaren fanns en annan jullåt, Jingle Bell Rock, som aldrig tycks bli bortglömd. När detta skrivs är den nummer 16 med en grön pil uppåt på Spotifys globala lista. Den blir på något vis låten som mer än andra understryker det sanslösa och, som det tycks, eviga fenomenet julhits.

Alla vet hur topplistorna ser ut inför jul: Maria Carey krigar med Wham! om listornas gunst. En bit under kommer with a bullet Justin Biebers Mistletoe. På den svenska sidan är det Triad som toppar men Just D och Adolphson Falk utmanar medan klapparna slås in och längtan efter glögg svalnar.

För vissa är det himmel att höra ständigt bjällerklang och sentiment ur mobiler och musikanläggningar. För andra är det en pina. Men en sak går inte att komma runt: jullåtar engagerar, absolute christmas it is.

Någonstans ser jag alltså Jingle Bell Rock som arketypen för magin/hysterin. Till skillnad från Frank Sinatra, Mahalia Jackson, Elvis Presley, Aretha Franklin eller Bing Crosby är Helms ingen ikon. Helms är kort sagt Jingle Bell Rock. Samma märkliga status har i den breda publikens ögon en radda namn ur pophistorien: Wizzard, Chris Rea, troligen även Slade och Pretenders.

Namn som dessa agerar hörnstenar i en övning som utövas hejvilt vid den här tiden på året av vi som grävt ner oss i fenomenet julmusik: spellistor som är lite coolare än era.

När man hittar pärlor med namn som Clarence Carter, The Sonics eller Kate & Anna McGarrigle krävs det för omgivningens skull även några kända nummer.

Då blir I Wish It Could Be Christmas Everyday (Wizzard) eller 2000 Miles (Pretenders) lagom mycket av sellout.  Och om nämnda omgivning protesterar finns det alltid patentlösningen. Den heter givetvis A Christmas Gift For You, Phil Spectors mästerverk från 1963, plattan som till sist reste sig ur missödet att ha släppts samma dag som John F Kennedy mördades.

Sådana som vi tycker att serien Absolute Christmas är ett fantasibefriat blandband som skulle behöva sprejas med nytt glitter inför varje jul. Men lyckligtvis frågade man aldrig oss under åren när detta etablerade sig som landets populäraste samling någonsin. En samling som överlevt även in i playlist-eran.

Tack för ordet. Åter till Spotifys sökfunktion, Hur är det, har inte Emmylou Harris gjort en radda fantastiska jullåtar? To be continued.

*

Robyn till Stockholm i augusti nästa år, Sjöhistoriska. Nyligen blev det klart med Madison Square Garden i New York, det ryktas om Coachella. Det är ganska spektakulärt vad som följer i spåren på albumet Honey, för att uttrycka det milt.

*

Mer om julhits: det sägs att Mariah Careys All I Want For Christmas nu finns bland de 10 mest sålda singlarna någonsin.

*

Skvallret talar om två tunga VD-skiften i industrin de närmaste dagarna. Räkna med uppföljning i nästa veckas MI.

*

På torsdag släpper Spotify årets Wrapped. Det har blivit en ny högtid att kolla vad man lyssnat på under året (även om det inte kändes HELT tillförlitligt förra året.)

*

Ghost-rättegången i Linköping håller snart som underlag för en Netflix-serie.

*

Z.E dominerar veckans Sverigetopplistan. När jag frågar i min omgivning får jag gå till hip hop-tonåringar i min omgivning för att man ö.h.t. ska känna till namnet. Genren rör sannerligen om i branschgrytan.

*

Stort grattis till Föreningen Svenska Tonsättare som fyllde 100 år i fredags och till Musikmakarna i Örnsköldsvik som fyllde 20 samma dag.

*

56 miljoner betalande användare av Apple. 87 miljoner av Spotify. De 250 miljoner som nämnts som en brytpunkt när ALLA drar nytta av streaming närmar sig snabbare än vad jag kunnat hoppas. Det ska dock sägas att det var några år sedan jag hörde den siffran.

*

Apropå Spotify är det fascinerande att Mexico City är streamingens huvudstad. En halv miljon månatliga lyssnare av The Beatles är exempelvis en sanslös smocka mot hur sådana som undertecknad generaliserar en mexikansk publik. Se fler exempel i Daniel Johanssons spalt.

*

Jag älskar Fredrik Strages citat: ”Vinyl är den manliga motsvarigheten till new age-kristaller”.

Lars Nylin