Okategoriserade 11 mars 2009

Erik Hassle i världsavtal med Island Records

I måndags kväll kontrakterades det 20-åriga svenska stjärnskottet Erik Hassle av det Universal-ägda skivbolaget Island Records. Avtalet undertecknades på Universal Musics huvudkontor på Kensington High Street i London och omfattar hela världen exklusive Nordamerika och Sverige – där Roxy Recordings redan har tecknat avtal om Hassles två första album.

Avtalet med Island/Universal är på många sätt unikt, då Erik Hassle fortfarande inte ens har albumdebuterat och hans hittills enda singel Hurtful som bäst placerade sig på 27:e plats GLF:s officiella försäljningslista i höstas.

– Det intressanta och roligaste med det här är att det visar att det idag faktiskt går att bygga bara på talang, kommenterar Ola Håkansson på Ten. Det här är en askungesaga!

Erik Hassle, som ursprungligen kommer från Katrineholm, upptäcktes för ett par år sedan på musikergymnasiet Rytmus i Stockholm av Adis Adamsson på Ten, ett musikbolag som Ola Håkansson (styrelseordförande/president) driver tillsammans med bland andra Eric Hasselqvist (ekonomiansvarig m.m.) och Adis (som driver den dagliga verksamheten). Bolaget består av tre olika delar – Artist Company Ten, Production Company Ten och Publishing Company Ten, vars låtskrivar- och produktionsteam med Tysper, Mack, Grizzly och Fredrik Berger har arbetat tillsammans med Erik Hassle (som själv är låtskrivare) i studion.

Visserligen var Erik Hassle en av finalisterna i talangtävlingen Metro Music Challenge förra året, men de vägar till spännande möjligheter och framgång som nu har öppnats har för ovanlighetens skull inte gått via exponering i Idol, Melodifestivalen eller annan TV. Det senaste året har Hassles musik och egenproducerade videor istället spridits till publiken på nätet via bl.a X5 Music, YouTube och MySpace.

Island Records avtal med Erik Hassle ett av de största som har gjorts i England de senaste åren.

– Den internationella satsningen började med att det plötsligt dök upp en engelsman på vårt kontor och sa att han ville sätta upp ett showcase med Erik Hassle i London. Istället så tog Adis med sig Erik och en gitarrist och flög över för att själva gå runt och visa upp sig för engelsnmännen. Det ledde till att i princip alla större skivbolag började ringa.

– Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande tidigare! Och det release commitment som vi nu har i avtalet är till exempel större än Universals just nu storsäljande debutanter White Lies (som i sommar gör sin första Sverige-spelning på Hultsfredsfestivalen).

Det klassiska skivbolaget Island Records har i sin katalog flera världsartister som U2 och Bob Marley och de senaste åren har man haft stora framgångarna med bland andra Amy Winehouse, Keane och Mika.

Erik Hassles avtal exkluderar Nordamerika, men flera stora amerikanska bolag har redan visat seriöst intresse.

– De började faktiskt ringa samtidigt som Adis och Erik var i London, men vi låter det bygga och tar en sak i taget.

Artist Company Ten äger alla rättigheter och har även management för Hassle som bokas genom Live Nation.

– Att arbeta så nära varandra i allt – och nästan bilda familj – måste förstås bygga på ett ömsesidigt förtroende mellan oss och artisten. Erik Hassle är den första artist vi har gjort den här typen av avtal med, berättar Ola Håkansson.

– Vi arbetar långsiktigt och allt vi gör är Made In Sweden – från låtar och inspelning/produktion till omslag och video.

– Mina förebilder har alltid varit bolag som Atlantic, Motown och Island. Precis som på de bolagen en gång i tiden, så utgår vår verksamhet väldigt mycket från det som händer i vår egen studio där vi har våra låtskrivare. Tim Norell, Tysper, Mackan, Grizzly och Fredrik Berger.

I Tens verksamhet kan Ola Håkansson och Eric Hasselqvist fortfarande dra nytta av de många internationella branschkontakter de knöt under sina framgångsrika år på Stockholm Records, bland annat så är t.ex den A&R de på 90-talet arbetade med på Universal Music idag världschef på bolaget.

I maj öppnar Ten Records ett eget litet kontor i London, där Adis Adamsson kommer att arbeta vidare med den internationella verksamheten. Redan idag har musikförlaget Ten framgångar med sina låtar i bland annat Tyskland och Asien.

I Sverige släpper Roxy Recordings Erik Hassles debutalbum Hassle 29 april. I Storbritannien inleds lanseringen i augusti med en första singel (som inte nödvändigtvis blir just den svenska debutsingel Hurtful). Därefter släpps troligtvis albumet någon gång i slutet av året eller runt årsskiftet. Sedan beslutar Universals London-kontor om hur utgivningsplanerna för Erik Hassle kommer att se ut i resten av världen.
Claes Olson