Amazon har lanserat en AI-uppdatering till sin röstassistent Alexa, där man bland annat integrerat den av musikbranschen stämda plattformen Suno. Daniel Johansson förvånas över beslutet, och förutspår massiva protester från branschen.
AI-plattformen Suno är stämda av de stora musikbolagen i USA, och sedan några veckor tillbaka har även tyska GEMA stämt företaget för intrång i upphovsrätten. Därför höjde många på ögonbrynen när det för några dagar sedan avslöjades att Amazon i sin senaste uppdatering av röstassistenten Alexa, som kallas Alexa+, integrerat just Suno.
Integrationen gör det möjligt för användare av till exempel den smarta högtalaren Echo att istället för att gå till Suno och prompta musik, helt enkelt prata med högtalaren och säga åt Alexa+ vilken slags musik den ska ”skapa”.
Tekniken är i sig fantastisk.
Hade någon för sådär ett par år sedan sagt till mig att i mars 2025 kommer du kunna säga till en smart högtalare att skapa högkvalitativ musik, inklusive sång som är svår att särskilja från mänskliga sångröster, enbart genom enkla röstinstruktioner, vete tusan om jag hade trott på det.
Vid den tidpunkten hade inte ens AI-klonade röster slagit igenom (Heart On My Sleeve hade inte släppts ännu) och det skulle dröja ytterligare ett bra tag innan de första plattformarna för promptad musik skulle släppas.
Den tekniska utvecklingen har varit fenomenal. Det finns bara ett problem. Suno har med stor sannolikhet begått ett enormt intrång i upphovsrätten, genom att utan godkännande träna upp sina AI-modeller på all världens musik.
Amazon skriver i samband med releasen av Alexa+:
”Create personalized music—on the fly. Using Alexa’s integration with Suno, you can turn simple, creative requests into complete songs, including vocals, lyrics, and instrumentation. Looking to delight your partner with a personalized song for their birthday based on their love of cats, or surprise your kid by creating a rap using their favorite cartoon characters? Alexa+ has you covered.”
Att Amazon så tanklöst integrerar Suno direkt i Alexa+ skulle kunna jämföras med att Ericsson integrerat Napster direkt i sin mobil T28 år 2000, eller att Philips hade integrerat The Pirate Bay direkt i sina set-top-boxar för video år 2005.
År 2000 var det fortfarande inte klarlagt huruvida Napster var ”lagligt” eller ej, och 2005 var det inte klarlagt om Pirate Bay faktiskt gjorde intrång i upphovsrätten. Samma sak gäller för Suno nu.
Det är minst sagt märkligt att Amazon väljer att gå de juridiska händelserna i förväg, och agera som om Suno är vilken tjänst som helst.
Amazon är dock inte det första teknikföretaget som integrerat Suno. Microsoft integrerade Suno i sin Copilot direkt när Suno lanserades i december 2023, och jag har varit lite förvånad över att branschen inte reagerat mer på det. Kanske har det flugit under radarn?
När det gäller Amazon kan man fundera över om de som jobbar med Amazon Music varit involverade överhuvudtaget.
I så fall hade de nog berättat för de som utvecklar Alexa att de nya licensavtalen med majorbolagen, som Amazon Music skrutit över vitt och brett, innehåller delar som specifikt handlar om AI. I pressmeddelandet för det nya avtalet som slöts mellan Amazon och Universal Music Group för några månader sedan, står:
”UMG and Amazon will also work collaboratively to address, among other things, unlawful AI-generated content, as well as protecting against fraud and misattribution.”
Man kan stilla undra vad Sir Grainge tänker nu.
Amazons manöver lär inte gå obemärkt förbi, det är troligt att alla stora licenspartners från musikbranschen kommer reagera. Förhoppningsvis är integreringen bara ett resultat av att avdelningar på ett så stort företag som Amazon ibland har svårt att kommunicera med varandra, i värsta fall är det ett medvetet beslut att ”ta ställning” i Suno-frågan.
Tekniken är som sagt fantastisk, och det är självklart att den här sortens lösningar ska finnas för alla att använda vad det lider. Men, det måste ske inom den legala kontexten.
Amazon balanserar på en tunn lina om man på fullt allvar tror att man kan samarbeta med musikens rättighetshavare samtidigt som man väljer att samarbeta med en aktör som är stämda av desamma.
Fortsättning följer.
Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se