18 juni 2024

Amnesty + svenska artister i konsert för mänskliga rättigheter

Den 17 september arrangeras ”Amnesty Live 2024 – Bring The Noise” på Cirkus i Stockholm ör att uppmärksamma mänskliga rättigheter som hotas runtom i världen. Husband är Dina Ögon och bland artisterna som uppträder finns bl a Ane Brun, Titiyo & Hurula, Lena Philipsson, och Cherrie.

På 70- och 80-talet krokade Amnesty arm med musikvärlden internationellt och genomförde en rad framgångsrika konserter och turnéer. Organisationen och artister som U2, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman och Sting gav varandra draghjälp, och under de här åren växte Amnestys medlemsantal markant.

Det är den traditionen Amnesty Sverige nu ansluter sig till med konserten Amnesty Live 2024 – Bring The Noise på Cirkus i Stockholm den 17 september. På scen står husbandet Dina Ögon som gör exklusiva uppträdanden med José González, Cherrie, Cleo, Ane Brun, Titiyo & Hurula, Lena Philipsson, Annika Norlin & Jonas Teglund, Erik Lundin, Little Jinder och Waterbaby. Dessutom blir det standup med Bianca Kronlöf.

– Vi arrangerar den här konserten för att belysa och stå upp för mänskliga rättigheter i en tid när dessa rättigheter hotas runt om i världen. Genom musiken vill vi skapa medvetenhet och engagemang, inspirera till handling och samla människor i solidaritet för att stå upp mot orättvisor och kränkningar. Konserten är en plattform där vi kan förena våra röster och resurser för att påverka positiv förändring, säger Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty Sverige.

Artwork till Amnesty Live 2024 – är gjort av den ryska konstnären, musikern och aktivisten Aleksandra Skochilenko, och det är skapat i fängelset där Skochilenko sitter efter att ha protesterat mot kriget i Ukraina.

För att gå på konserten behöver man bli medlem och stötta Amnesty med 150 kr per månad.

En aktion för hennes frigivning har öppnat och kommer att pågå fram till den 20 september.

Christel Valsinger