28 maj 2024

De är nominerade till Nordiska rådets musikpris

12 verk är nominerade till Nordiska rådets musikpris 2024 för sin höga konstnärliga nivå. Från Sverige är kompositörerna Anders Hillborg, Sara Parkman och Hampus Norén nominerade.

Nordiska rådets musikpris uppmärksammar skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå. Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset till enskilda musikutövare eller grupper.

I år ges musikpriset till ett verk av en kompositör och bland de nominerade verken finns album med jazzmusik och folk, filmmusik, symfonier och konserter som har skapats av musiker från de nordiska länderna.

Här är de nominerade:

Danmark
Apolonia Apolonia filmscore av Jonas Struck
Om Lys og Lethed av Rune Glerup

Finland
Extinctions av Cecilia Damström
Juniper av Linda Fredriksson

Färöarna
Symfoni nr. 1 & 2 Sólárið av Tróndur Bogason

Island
Bewitched av Laufey
The Gospel of Mary av Hugi Guðmundsson

Norge
Brigde av Anne Hytta
Stabat Mater av Tyler Futrell

Sverige
Cellokonsert av Anders Hillborg
Eros agape philia av Sara Parkman och Hampus Norén

Åland
Luft av Peter Lång

Vinnaren offentliggörs den 22 oktober under en tv-sändning som kan ses i alla de nordiska länderna. Under en prisceremoni vid Nordiska rådets session i Reykjavik vecka 44 får vinnaren ta emot prisstatyetten ”Nordlys”. Prissumman är på 300 000 danska kronor.

Vinnaren av Nordiska rådets musikpris 2024 offentliggörs under en tv-sändning den 22 oktober som kan ses i alla de nordiska länderna. Under en prisceremoni vid Nordiska rådets session i Reykjavik veckan efter får vinnaren ta emot prisstatyetten ”Nordlys”. Prissumman är på 300 000 danska kronor.

Christel Valsinger