25 maj 2024

4 Snabba: Göran Carlsson, som slutar på Stim förlagservice

Göran Carlsson har i nästan fyra decennier varit ett bekant ansikte på Stim för upphovspersoner och förlag. Nu tar han vad han kallar ”livstidssemester”. MI har kollat vad som är på gång. 

Vad har varit din roll på Stim?

-Jag började som gruppsamordnare för svenska verk och avtal. Denna hantering ligger idag på ICE i Berlin, samägt bolag Stim/Prs/GEMA. Under en lång period 2005-2009 initierade jag lunchträffar för upphovspersoner, för att skapa relationer och visa upp att Stim har en personal som brinner för sina arbetsuppgifter – att vi inte är en ”statlig myndighet”. Jag fick höra mycket under dessa träffar, många roliga  anekdoter. Senaste 15 åren har jag arbetat på Stim Förlagsservice, kontaktperson för Universal, Warner, Sony/EMI. Men även haft kontakt med vissa upphovspersoner.

Vad har varit de vanligaste frågorna genom åren?

-Frågor om fördelning på verk, procentandelar, upphovsperson, musikförlaget, fördelningen på annat territorium, etc. Ersättningen när det spelas i radio, tv och live. Och den numera klassiska: vad får jag för en Spotify-stream?

Kommer du att fortsätta ditt signatursamlande?

-Aha, du syftar på min “The worlds largest and only collection of ”burn sign” vinyl records”? Den startade med att min kära kollega på Stim, Bengt Pernbeck, nämnde att han var medlem i gruppen The Link. Jag fick tag i en vinylskiva med hans band och tänkte: kul om han signerade den! Men så ploppade det upp i huvudet att det var tråkigt med en sedvanlig signering, det skulle vara något speciellt: varför inte bränna in namnet vid matrisnumret på vinylen, som ”mastraren” gjorde vid vinylgraveringen i lacken, innan moder/fader/pressmatrisen tillverkades. Så föddes ”Burn sign out”, först ut var då Bengt andra halvåret 2018. Sen tog jag upp det igen första halvåret 2021. Flera arbetskollegor signerade sedan sina skivor, bl.a. Nix i The Nomads och sedan växte samlingen…Nu har jag en samling på 30 stycken inramade, med special signering, med tillägg, gjord med brännpenna. Bl a med Thåström, Kite, Magnus Uggla, First Aid Kit, Miss Li, Maggio, Benny Andersson och Ghost. Det känns naturligt för mig att denna samling finns på Stim, den kommer upp i september. Jag hoppas att vi kan ta emot besök från vinylälskare, denna samling är en hyllning till vinylskivan, som lade grunden för hela moderna musikbranschen!

Vad kommer du att pyssla med nu?

-Först och främst landa! Och sen se så musik jag kan. Som den 3 augusti  i Grieghallen i Bergen, hyllningskonsert för BATHORY, med medlemmar från bl.a Mayhem, Satyricon, Watain, Enslaved. Får jag med mig någon så vill jag se AC/DC i Wien. Närmast stundar Kebnekajse och Rod Stewart. Jag älskar att resa och helst långt, men snart blir det Sardinien (Italien) som kan bli mitt andra hem, om min partner Carlotta får som hon vill, hon är från Italien.

Fotnot: Efter de 4 snabba ber Göran att få med en fråga 5. Och varför inte: här är fråga och svar:

Är det sant att det var du som såg till att ABBA:s Dancing Queen fick ISWC nr 1 av nummerserien som är på 999 miljoner?

Svar: Ja, det stämmer och jag har ”T-000.000.001-0” – tatuerat på ryggen. Tilläggas ska att jag gav Roxettes It Must Have been love nummer 2 och deras The Look nr 3.

Lars Nylin