24 maj 2024

The Hives tolkar 50-årsjubilerande rockexport

För 50 år sedan fick Blue Swede som första svenska artist/grupp en etta på den amerikanska singellistan. Nu har superhiten Hooked on a Feeling fått ny kostym – av The Hives.

Hooked on a Feeling släpptes först av den amerikanska sångaren B.J. Thomas 1969. Men det var versionen med Blue Swede med Björn Skifs som nådde förstaplatsen på Billboard Hot 100 1974 och som sedan åter aktualiserats i omgångar – inte minst genom placeringar i framgångsrika filmer som Guardians of the Galaxy och Reservoir Dogs.

Nu har låten spelats in på nytt, av The Hives, på initiativ av Spotify och i Spotifys studio i Stockholm. Lyssningen av svensk rockmusik har ökat med 90% de senaste fem åren, skriver bolaget i ett pressmeddelande, och i Europa är ökningen nära 95 procent. Länderna där lyssningen ökat mest sedan 2018 är Frankrike, Italien, Mexiko och Australien.

– Vi vet att 60 procent av intäkterna som genereras av svenska artister på Spotify kommer från lyssningar i andra länder. Vi hör mycket om det svenska popundret, men även svensk rock är en betydande genre för lyssnare och som även syns på livescener över hela världen. Den nya tolkningen av Hooked on a Feeling tillsammans med The Hives firar årsdagen för Sveriges musikexport och hyllar den svenska rocken som inte bara lever, utan även frodas, internationellt, säger Sophia Olofsson, innehållsproducent och projektledare för Spotifys studio.

The Hives har under de senaste 12 månaderna varit det fjärde största svenska rockbandet på Spotify, utanför Sveriges gränser. Framförallt är de stora i Storbritannien, Mexiko och Australien, meddelar Spotify.

Christel Valsinger