24 maj 2024

De är nominerade till Denniz Pop Awards

Den 13 juni är det dags för årets Denniz Pop Awards, som sätter ljuset på nya artist- och låtskrivartalanger. Galan hålls för första gången Musikaliska Kvarterets lokaler i Stockholm och nu är det klart vilka som är nominerade.

Denniz Pop Awards nominerar kandidater i tre kategorier: Rookie Artist/Band, Årets Rookie Songwiter/Producer samt International Rookie och vinnaren i respektive kategori tilldelas 10 000 dollar. Bland tidigare års vinnare finns t ex Tove Lo, Smith & Tell och Ellen Krauss.

Priser delas även ut till The MVP (The Most Valuable Person, vinnare i fjol Lasse Holm) samt The Grand Prize, som delas ut till årets största internationella framgång (bland tidigare vinnare vinna Swedish House Mafia, Avicii, Mabel, Snoh Aalegra och Ludwig Göransson).

I den namnstarka juryn för priset sitter Max Martin, Rami Yacoub, Tove Lo, Jacob Schulze, Andreas Carlsson, Per Magnusson, Lisa Miskovsky, Johan Amatiello, Jörgen Elofsson och Doris Daga.

De nominerade till Denniz Pop Awards 2024 är:

Rookie Artist/Band

Shadi G – 28 år, från Göteborg: pop, jazz, R&B/soul
Si Evol – Malte Höglund, 28 år, och Peteris Strante, 24 år: indieduo från Ekerö/Stockholm
Vendela – 23 år, från Köping, mörk pop

Rookie Songwiter/Producer

Wilhelm Börjesson – 26 år, från Barsebäck: elektroniskt, pop
Joel Kiviaho – 24 år, från Eskilstuna: producent (bl a på Fricky-hiten ”Nattbuss)
Em Walcott – 26 år, från Sollentuna: topliner som Grammy-nominerats i USA för sina låtar på Janelle Monáe-albumet The Age of Pleasure

International Rookie

Chelsea Balan (USA)
Ethan Hodges (UK)
Legzdina (Lettland)

Årets prisutdelning äger för första gången rum i Musikaliska Kvarterets lokaler på Nybrokajen. Producent för galan är Alvora Larsdotter.

– I år har vi valt en venue som gör avstamp i svensk musik på olika sätt då 2024 är ett starkt svenskt musikår. I Musikaliska Kvarteret finns bland annat Sveriges första konsertsal och stället sprudlar av kreativitet och härliga möjligheter som vi tyckte kändes som en som en perfekt plats att ha Denniz Pop Awards på, säger Jacob Schulze jurymedlem och grundare av Denniz Pop Awards.

Utöver prisceremonin satsar DPA på sitt initiativ Denniz Pop Backstage, ett slags speedating-sessioner där lovande unga musikförmågor kan träffa, spela upp sin musik och få omedelbar feedback från etablerad bransch. I Stockholm hölls en sådan träff på Soho House i december och konceptet tas nu vidare intnernationellt med aktiveringar planerade i London och Berlin redan i höst.

– Syftet med Backstage-konceptet internationellt är dels att promota den internationella kategorin av priset, men även att fortsätta Denniz Pops arv; exporten av svensk musiktalang, främja up and coming-artister/låtskrivare och skapa globala hits. Backstage möjliggör för den där gnistan som endast kan uppstå i det mänskliga mötet och ger unga talanger ett direkt tillträde till branschen som idag kan saknas i det nuvarande digitala landskapet. Genom speeddatingen kopplar vi ihop de mest intressanta talangerna på scenen idag med erfarna låtskrivare och branschproffs. Målet med Backstage är att det ska bli en katalysator för en framgångsrik internationell musikkarriär, säger Martina Pemac, Legacy Manager och grundare av Matron, i ett pressmeddelande.

Christel Valsinger

Bilden: Vendela, Shadi G, Joel Kiviaho, Si Evol