16 april 2024

ESC: scenen, säkerheten och de svenskskrivna bidragen

I maj står Sverige värd för Eurovision Song Contest för sjunde gången. MI sammanfattar läget såhär tre veckor före den första semifinalen. 

ESC-veckan…

börjar den 4 maj och avslutas i samband med finalen den 11 maj, då Marcus & Martinus representerar Sverige med låten Unforgettable. Under veckan arrangerar Malmö stad 160 olika programpunkter med koppling till ESC. Folkets park blir Eurovision Village med invigning och konserter med tidigare Eurovisiondeltagare och andra artister på stora och lilla scenen. Eurovisionvinnaren 2014, Conchita Wurst, är en av de internationella artisterna som bokats in. 

Friisgatan i Malmö blir till Eurovision Street och fylls med musik och mataktörer från hela världen. Malmö live huserar öppningscremoni och avslutningsfest. 

Eurovisionscenen

Själva tävlingarna äger rum i Malmö Arena den 7, 9 och 11 maj. Scenen placeras mitt i den stående publiken och har formen av ett kryss. En flygande ljusrigg, ledskärmar i taket i form av kuber som kan röra sig upp och ner och ledgolv gör det möjligt att variera scenframträdandena. För designen står Florian Wieder, som jobbat med artister som Beyoncé och Adele samt flera MTV VMA’s, och Fredrik Stormby som jobbat med bl a Abba Voyage och Beyonces Renaissance tour.

Säkerheten

En stor del av nyhetsrapporteringen inför ESC handlar om protesterna mot att Israel tillåts tävla, trots kriget i Gaza. Över 20 000 personer väntas komma in från olika europeiska länder för att delta i olika typer av demonstrationer. 

Polisen har också  övergått till  ”särskild händelse” sedan den 10 april, delvis på grund av säkerhetsläget kopplat till ESC i Malmö. Den nationella samordningen gäller till den 24 maj och syftet är att “upprätthålla ordning och säkerhet och tillgodose arbetsmiljön för medarbetarna”, säger Per Engström, kommenderingschef vid Noa (Nationella operativa avdelningen). Han säger dock också att det faktum att polisen organiserar arbetet i en nationell särskild händelse är en rutinåtgärd för att säkerställa att resurser koordineras effektivt under en period när ett antal resurskrävande arrangemang äger rum.

I en intervju med TT säger säger Ebba Adielsson, exekutiv producent för årets Eurovision att omvärldsläget ständigt är med i produktionen:

– Det kommer att vara mycket säkerhet, både synlig och ickesynlig. Det kommer att synas och kännas att det är säkert. 

Flera artister har dragit sig ur framträdanden under Eurovisionveckan, exempelvis Medina och Dotter, medan andra uppges känna sig pressade till bojkott.

EBU:s vice generaldirektör, Jean Philip De Tender, har uttalat sig på ESCs officiella hemsida och poängterar att det är EBU som tar besluten om vilka länder som får och inte får vara med och tävla i Eurovision song contest, och att skulden inte ska läggas på de deltagande artisterna. ”Även om vi starkt stödjer yttrandefrihet och rätten att uttrycka åsikter i ett demokratiskt samhälle, motsätter vi oss bestämt alla former av onlineövergrepp, hatretorik eller trakasserier riktade mot våra artister eller andra personer som är associerade med tävlingen. Detta är oacceptabelt och totalt orättvist, med tanke på att artisterna inte har någon roll i detta beslut”, säger han.

Kostnaden

Kostanden för att arrangera Eurovision blir 30 miljoner kronor för Malmös skattebetalare, uppger DI. Det är fyra miljoner mer än 2013, då Malmö stod som värdstad efter Loreens vinst med Euphoria i Baku. När Sverige arrangerade ESC i Stockholm 2016 gick notan dock på 100 miljoner kronor. Och när Baku höll i värdskapet lades det ca 2 miljarder på arrangemanget, enligt DI. 

Samtidigt har Malmö stads egna uträkningar visat att intäkterna för staden vid den senaste tävlingen var 185 miljoner.

Favoriterna

Än är det långt kvar till tävling men ska man tro bettingsajterna så är det Schweiz som kammar hem årets seger. Artisten Nemo med låten The Code har just nu 25% chans till vinst.

Näst efter Schweiz kommer enligt oddsen Kroatien, Italien, Ukraina och Nederländerna. Sverige placerar sig just nu tia.

De svenskskrivna bidragen

Som vanligt är det inte bara Sveriges bidrag som är skrivet av svenskar. Österrikes bidrag  We Will Rave med Kaleen har skrivits av Anderz Wrethov,
 Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Julie Aagaard och Thomas Stengaard.

Bland låtskrivarna till Maltas bidrag Loop med Sara Bonnicl  hittar vi bl a Joy Deb och Linnea Deb och bakom Estlands bidrag med det långa namnet (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi finns bl a Kim Wennerström och Lancelot. Låten framförs av 5milnust & Puuluup.

Danmarks bidrag heter Sand och framförs av Saba. Låtskrivare är bl a Jonas Thander, och Melanie Wehbe.

Startordning

Sverige kommer att inleda ESC-finalen den 11 maj. Värdlandets startnummer lottas fram först och det är ovanligt att det får öppna tävlingen men i år händer det alltså. Marcus & Martinus kommer även att framföra Sveriges tävlingsbidrag i den första semifinalen, men då utom tävlan eftersom förra årets ESC-vinnare alltid är direktkvalificerad. Övriga direktkvalificerade länder (the Big five, dvs Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) framför också sina bidrag i en seminfinal i år. Storbritannien och Tyskland gör Sverige sällskap i semi 1 medan resterande nationer framträder i semi 2.

Christel Valsinger