15 april 2024

MMF kommenterar bristande representation bland nomineringar

Att bara en kvinna nominerats till MMF Awards i personkategorierna väckte kraftiga reaktioner efter att nomineringarna offentliggjordes förra veckan. I helgen gick MMF ut med ett uttalande på sitt Instagramkonto med löfte om att jobba aktivt för ett mer representativt pris framöver.

I tisdags blev det offentligt vilka som nominerats till den första upplagan av MMF Awards, som är till för personerna som arbetar bakom artisterna och låtskrivarna i musikbranschen. Fyra av de åtta kategorierna är personbaserade, men  i bara en av dem finns en kvinna nominerad till pris (Årets förläggare).

”Tack för nomineringen men är det bara män som arbetar i musikbranschen?” skriver en av de nominerade på MMF:s Instagramkonto. ”Förstår att det inte MMF som nominerar men det här var fanimig sjukt sorgligt” och ”Kul nomineringar! Men den kvinnliga representationen verkar ni ha glömt?” lyder andra kommentarer.

Och MMF håller med. 

I ett uttalande på Instagram stories under helgen skriver de:

”Detta år markerar den första upplagan av MMF Awards, och vi är fullt medvetna om att den nuvarande fördelningen mellan kvinnor och män i våra enskilda nomineringskategorier inte speglar den jämställdhet vi strävar efter. Trots att vi hoppades att en öppen, möjlighet till anonym (och kostnadsfri) nomineringsprocess skulle leda till mer representativa förslag, ser vi att resultatet inte levde upp till våra förväntningar. ”

Kandidaterna är välförtjänta av sina nomineringar, men resultatet i tre av kategorierna är ett kvitto på en branchproblematik som nomineringarna tyvärr bekräftar. MMF erkänner den bristen och är fast beslutna att aktivt arbeta framöver för ett mer inkluderande och representativs pris. Vi har redan tagit de första stegen mot en sådan förändring. Många bra idéer har kommit in om hur vi kan förbättra och förändra. MMF välkomnar fler.”

Se alla nominerade här.

Christel Valsinger