15 april 2024

4 SNABBA Nick Holmstén: entertainmentansvarig TSX Broadway

Nick Holmstén, då Head of Music, lämnade Spotify år 2020 och blev i stället entertainmentansvarig för megasatsningen TSX Broadway i New York. Nu har han haft Shakira på besök på Times Square.

Det är vid Times SquareManhattan i New York som Nick Holmstén är med och driver TSX Entertainment, ett projekt där fysiskt möter hi-tech i jättelika lokaler. ”A playground for music” och ”This is a vision of Disneyland for music meets Las Vegas” sa Holmstén till Billboard när projektet inleddes 2020.

Nick Holmstén kom till Spotify 2013 efter att tjänsten köpt Holmsténs skapelse Tunigo. Holmstén blev vid den tiden symbolen för Spotifys satsning på spellistor, något som senare blivit en självklarhet. Efter sex år, inklusive flytt till högkvarteret i New York, lämnade han Spotify hösten 2019. Från 2022, då TSX öppnades, skriver han ett nytt kapitel med TSX, som nu gästats av Shakira.

Vi kontaktade Nick för en 4 Snabba:

Hur gick det till när ni gästades av Shakira?

– Shakira-eventet på TSX Stage vid Times Square var en riktig höjdpunkt och vår tredje stora show på denna nya scen. Tidigare har vi haft artister som Post Malone och Jung Kook från BTS, och dessa hemliga konserter har haft en enorm genomslagskraft. På grund av att det är en gratiskonsert med några av världens största artister så jobbar vi med NYC och NYPD för att komma fram till hur tidigt vi kan annonsera dessa konserter för att vara säkra på att inget går fel. För Shakiras spelning fick vi tillstånd att annonsera två timmar före showen, vilket gjorde att 40 000 personer kom till Times Square. Konserterna är väldigt påkostade och enbart 15 minuter långa, liknande Super Bowl Half-Time Show. Evenemanget sändes även på åtta olika streamingplattformar och blev en stor succé, vilket bekräftar dess breda genomslagskraft. Dessa event lockar inte bara en stor publik på plats, utan engagerar också miljontals online-tittare runt om i världen. Shakiras framträdande var inget undantag, och dessa liveevenemang på TSX Stage har nu blivit något som nästan ”alla” artister strävar efter att vara en del av. Det var verkligen en magisk kväll och stämningen var fantastisk.

Vad är det du/ni gör i övrigt?

– När jag lämnade Spotify 2020 tog jag uppdraget från ägaren av TSX Broadway, ett tremiljarderdollar-projekt som innehåller allt från ett hotell med 660 rum till första permanenta scenen vid Times Square, och där planen är att öppna flera nya våningar med inomhusscener, restauranger, pop-up-butiker m.m. Mitt jobb var att leda Entertainment-strategin genom ett separat bolag som skapades som heter TSX Entertainment. För närvarande driver vi alla event som t.ex nämnda TSX Stage, men även den 1800 m2 stora billboarden som sitter på skysrapan. Där sänder vi även stora liveevent inom sport, såsom Super Bowl och de flesta stora filmpremiärer och lanseringar av spel som Fortnite och NBA 2K.

Skulle någon svensk akt kunna bli aktuell för era stora event?

– Vet faktiskt inte hur stort TSX är i Sverige, men självklart skulle vi vilja göra något med en svensk stor internationell artist om det passar och är rätt timing.

Hur mycket följer du svensk musikbransch på avstånd?

– Givetvis inte lika mycket som när jag bodde i Sverige, men har väl hyfsat koll och försöker hålla mig uppdaterad.

Lars Nylin

Shakira-eventet på YouTube:

 

Detta gjordes av under 2023

https://tsx.live/2023-YearInReview/?page=1