9 april 2024

4 Snabba: Jesper Thorsson, Export Music Sweden

Export Music Sweden har fått förstärkta medel under 2024 för extra insatser för svensk musikexport. MI tog kontakt med VD Jesper Thorsson för att få veta mer.

Vad betyder tillskottet från regeringen för ExMS:s verksamhet? 

– De två stöden på sammanlagt en miljon kronor är mycket välkommet extrastöd utöver andra stöd 2024 från UD, Kulturrådet, Konstnärsnämnden och det våra ägare Sami, Stim och Ifpi investerar i ExMS.

– Hälften, från UD, går till en Asiensatsning som synkar med Regeringens strategi för Sveriges utrikeshandel, investeringar och globala konkurrenskraft. ExMS kommer bland annat att genomföra handelsdelegationer till Indien, Sydkorea och Japan hösten 2024, men också seminarier på hemmaplan och en omvänd handelsdelegation – en japansk delegation med företag vi tar hit till Sverige för att möta svensk bransch i ett samarbete med bland annat svenska ambassaden i Tokyo.

– Den andra hälften kommer från Kulturdepartementet och säkrar ExMS bredd i verksamheten – kontaktskapande och affärsutveckling mellan aktörer i Sverige och internationella aktörer inom jazz-, folk- och världsmusik.

I mars var ni på plats i Austin för den årliga upplagan av South By South West. Vad hände för svensk del under festival- och konferensveckan?

– Vi arrangerade frukosteventet ExMS Power Breakfast under tre mornar där internationell och svensk musikbransch fick chansen att mötas i mindre skala. Tillsammans med Nomex, det vill säga de andra nordiska exportkontoren, bjöd vi även in till en välbesökt Nordisk mixer på Thompson Hotels rooftop! Sedan hade vi ju ett gäng svenska artister bokade till SxSW som Sarah Klang, Waterbaby, Jána, Boy With Apple och Karl Vento som alla gjorde lysande framträdanden. I övrigt handlade SxSW kanske inte helt oväntat mycket om AI i år.

Den här månaden markerar enligt många 50-årsjubileet av ”det svenska musikundret” eftersom ABBA vann ESC med Waterloo och Björn Skifs och Blåblus gick upp i topp på Billboardlistan med Hooked On A Feeling strax innan. Märker ni av något ökat intresse från utlandet för svensk musik till följd av detta just nu?

– Jag skulle säga att intresset från vår horisont varit ganska konstant de senaste åren. Däremot är det ju mycket positivt att 50-årsjubileet uppmärksammats medialt och dessutom har ett genomslag på topplistor. Man förstår verkligen vilka trailblazers Abba,  Blåblus, några till och människorna som jobbade med dem faktiskt var så tidigt.

Vad står närmast på schemat?

– På onsdag delas Regeringens Musikexportpris ut där bland annat jag sitter i juryn. Ser fram emot detta. Dagen efter åker ExMS till den stora jazzmässan Jazzahead! i Bremen där vi har svensk monter i ett nordiskt kvarter och vi har närmare 60 svenska delegater med oss i samarbete med bland annat Konstnärsnämnden.

– På söndag kväll är det bara att köra en snabbtvätt hemma för att flyga till New York måndag morgon där vi genomför en svensk handelsdelegation med nätverksevent och besök på flera musikbolag, Sirius XM, Spotify med flera. Detta i samband med eventet Sweden Makes Music och en mottagning på det svenska residenset vi genomför med svenska konsulatet, Luger och Svenska Institutet. På scenen i år? Inga mindre än Yaeger, Waterbaby och Augustine! Senare i vår har vi en nordisk handelsdelegation till Nashville, Nordic Folk Alliance i Roskilde och The Great Escape i Brighton för nätverksevent.

Christel Valsinger