19 mars 2024

Enskild kompositör har 650 artistalias på Spotify

En enskild kompositör står bakom 650 påhittade artistnamn på Spotify, med musik som strömmats över 15 miljarder gånger. Låtarna är främst av typen stämningsmusik och finns i över 100 av Spotifys officiella spellistor. Det skriver DN i en granskning idag.

DN har gått igenom nästan 90 000 låtar på 800 av Spotifys officiella spellistor inom genrer som piano-, barn- och stämningsmusik. Genom Stims register har journalisterna kunnat knyta ihop 2700 låtar av 650 olika artistpseudonymer till kompositören Johan Röhr. Låtarna påstås vara skrivna av 50 olika kompositörer, vars namn för tankarna till personer av både manligt och kvinnligt kön och av olika nationaliteter.

De olika artistnamnen finns på minst 144 officiella spellistor och hans musik har strömmats mer än 15 miljarder gånger, vilket gör honom större än artister som Metallica, Michael Jackson och Elton John, skriver DN. (Låtar som Röhr publicerat i eget namn eller som getts ut av riktiga artister är inte med beräkningen.)

Musiken är utgiven på Overtone Studios, som ägs av Epidemic Sound. Varken Johan Röhr eller skivbolaget har velat svara på frågor från DN men Overtones VD Niklas Brantberg skriver i ett uttalande att många av pseudonymerna är gamla och inaktiva musikprojekt. Idag har de minskat antalet artistprofiler som aktivt publicerar musik, samtidigt som de jobbar med fler upphovspersoner.

I artikeln uttalar sig Daniel Nordgård, professor vid universitetet i Agder i Norge, och styrelseledamot i två norska intresseföreningar för musiker. Han menar att bristen på transparens är problematisk och säger till DN att ”om en artist plockar platser på spellistorna, och ett stort antal streams, så betyder det att andra artister får mindre.”

Spotifys kommunikationschef Julia Levander skriver i en kommentar att denna musik främst finns i Spotifys Fokus-hubb ”vilket begränsar konkurrensen med artister från traditionella genrer inom populärmusik.”

Christel Valsinger

Genrebild från Canva