12 mars 2024

Polar Music Prize till Nile Rodgers och Esa-Pekka Salonen

2024 års Polar Music Prize tilldelas kompositören och producenten Nile Rodgers och tonsättaren och dirigenten Esa-Pekka Salonen. Prisutdelningen äger  rum i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm den 21 maj.

Nile Rodgers, ärmedgrundae av den ikoniska discogruppen Chic och har skapat odödliga hits som  Le Freak och Diana Ross Upside Down. Andra framgångsrika samarbeten inkluderar David Bowies Let’s Dance och Madonnas Like a Virgin, album som definierade 1980-talets musikscen. Så sent som 2013 tog han emot en Grammy tillsammans med Daft Punk för Get Lucky.

– Detta är en enorm ära för mig. Jag har haft en kärlek till det svenska folket så länge jag kan minnas. Svenskarnas tidiga erkännande av svarta musiker, från Eric Dolphy till Jimi Hendrix, är väldigt viktigt för mig. Det är särskilt meningsfullt att så många av mina favoritlåtskrivare, från Björn & Benny till Max Martin och min käre bortgångne vän Tim ”Avicii” Bergling, är svenskar som har förändrat musiken över hela världen. Jag ser så mycket fram att komma till Stockholm och ta emot detta fantastiska pris, säger Nile Rodgers

Den finska dirigenten och kompositören Esa-Pekka Salonen, anses ha omdefinierat klassisk musik, bland annat genom sitt arbete med Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony och Philharmonia Orchestra. Hans tolkningar och verk har belönats med Grawemeyer Award, Léonie Sonning Music Prize och Royal Philharmonic Society’s Gold Medal. Salonen har även använt ny teknologi för att bredda den klassisk musikens räckvidd och har blivit en central figur inom genrens utveckling in i 2000-talet.

Nile Rodgers och Esa-Pekka Salonen kommer båda att intervjuas under Polar Music Talks den 20 maj. Den 21 maj äger prisceremonin rum i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Den sänds live på TV4 klockan 20. Hela prisceremonin kan ses via TV4 Play från kl. 18.

Christel Valsinger

Foto Nile Rodgers: Walter Chin

Foto Esa-Pekka Salonen: Cody Pickens