5 mars 2024

4 SNABBA: Carl-Henrik Wahl på The Woods

I de norska skogarna, ganska nära gränsen till Sverige, genomförs i juni världens största låtskrivarcamp. 300 låtskrivare från hela världen kommer samlas, med målet att skriva minst 225 låtar till Eurovision. MI ställde fyra snabba till Carl-Henrik Wahl, campgeneral.

I den lilla norska orten Rena bor det lite över 2 000 människor. Rena är mest känt för sin stora militärförläggning, men också för sin musikverksamhet. The Woods är en studiomiljö som under årens lopp haft många större norska artister i lokalerna, och låtskrivarna knutna till The Woods har skrivit mängder av låtar som varit med i den norska Melodi Grand Prix, och i år även flera låtar som representeras av olika länder vid ESC-finalen i Malmö.

Just nu arbetas det hårt inför sommarens stora begivenhet, världens största låtskrivarcamp, som hålls 27–30 juni. Vi ställde fyra snabba till Carl-Henrik Wahl, VD för The Woods och ansvarig för evenemanget.

Vad är bakgrunden till campet?

– The Woods har faktiskt organiserat mer än 130 låtskrivarcamp redan men vi har egentligen inte marknadsfört oss speciellt mycket, utan de flesta har hittat hit genom mun-till-mun-metoden, de har tagit kontakt för att de har hört låtar från oss eller hittat oss på Google.

– Det var så vi kom på idén till världens största låtskrivarcamp, att vi dels vill visa upp Rena och The Woods som musikdestination, och samtidigt göra det möjligt för en massa duktiga låtskrivare att komma hit och skapa låtar och bygga nätverk. Det är också värdefullt för studenterna som finns här på programmet Music Business and Production på Högskolan i Innlandet, och självklart också för att miljön och naturen här är unik och oerhört vacker mitt i sommaren.

Hur har ni kunnat bygga upp en så aktiv musikverksamhet på en så liten ort som Rena?

– Trots att det är rätt lantligt är infrastrukturen såpass bra att det funkar fint. Vi ligger mellan Oslo och Trondheim, nära Oslos flygplats, som har ett mycket bra nätverk av flyg, så vi är mycket tillgängliga från hela världen. Rena var en av de första med fibernät och därmed fungerar sändning av stora filer, onlinesessioner och digitala möten bra.

– Rena är också väldigt bekvämt när det kommer till levnadskostnader, det är mycket billigare än i stan, och eftersom det är ett litet ställe behöver man aldrig sitta i trafik eller kö, man är alltid två minuter från dit du ska, så när man är här kan man spendera mycket tid på musiken varje dag.

Varifrån kommer alla låtskrivare som ska vara med på campet?

– Från hela världen! Vi har redan låtskrivare registrerade från åtta olika länder, bl a från Spanien, Japan, Nederländerna och självklart också Sverige. Målet är att campet ska göra det möjligt för låtskrivare att bygga nätverk med andra låtskrivare från olika delar av världen, och samtidigt hjälpa till att öka deltagarnas kunskap och kompetens om musikbranschen och låtskrivaryrket.

Vad är förhoppningarna att låtskrivarcampet ska leda till?

– En låt som vinner nästa års Eurovision! Eftersom vi samlar 300 låtskrivare har vi satt målet att minst 225 nya låtar ska skapas, som sedan ska pitchas mot olika länder inför ESC 2025. Vi tror att många av de här låtarna kommer hålla så hög kvalitet att resultatet kommer att kunna konkurrera med all annan musik som skapas runt om i Europa, och skapa ringar på vattnet för den europeiska musikbranschen.

– Förutom det vill vi självklart att alla deltagare ska få en fantastisk upplevelse under de här fyra dagarna och att campet leder till att fler får upp ögonen för Innlandet som en attraktiv region för konstnärlig verksamhet och kulturproduktion. Välkomna!

https://www.renasongfest.com/

 

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se