4 mars 2024

Melodifestivalen: Fyra till final från deltävling fem

Medina och Marcus & Martinus direktkvalificerade sig för final i Melodifestivalen efter deltävling fem i lördags. Men ytterligare två deltagare från den femte deltävlingen tog sig sedan vidare till finalen – via det efterföljande finalkvalet: Jay Smith och Annika Wickihalder.

Efter att Marcus & Martinus tagit den första finalplatsen med Unforgettable blev det ett tajt race om den andra finalbiljetten. Till slut blev det ändå Medinas Que Sera som med tre poängs marginal till trean Light med Annika Wickihalder.

Tillsammans med Jay Smith, som kom fyra med låten Back to my Roots, fick Annika Wickihalder direkt efter omröstningen ta plats i finalkvalet med de åtta bidrag som kommit trea och fyra i de tidigare deltävlingarna. Efter en rask snabbgenomgång och ännu en omröstning stod det sedan klart att Smith och Wickihalder får framföra sina bidrag i finalen i Stockholm om en vecka. Smiths låt slutade på samma poäng som förhandsfavoriten Unga & fria med Fröken Snusk, men hade fått fler röster totalt.

Under tävlingen firades även Fredrik Kempe för sina bidrag i Melodifestivalen genom åren med ett inval i Melodifestivalens Hall of Fame. Ett maffigt medley av Kempe-låtar, framfördes av körerna Söt Likör och Sällskapet CMB med soloinsatser av Sanna Nielsen, Kristin Amparo och Nathalie Carrion.

Deltävling 5

Till final:

Unforgettable – Marcus & Martinus
Låtskrivare: Jimmy Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen

Que Sera – Medina (82 poäng)
Låtskrivare: Ali Jammali, Anderz Wrethov, Jimmy Thörnfeldt, Sami Rekik

Till finalkval:
Light – Annika Wickihalder (79 poäng)
Låtskrivare: Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean

Back to My Roots – Jay Smith (73 poäng)
Låtskrivare: Jay Smith, Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Maria Jane Smith, Victor Thell

Finalkval:

Finalist: Light – Annika Wickihalder (245 poäng)
Finalist: Back to My Roots – Jay Smith (235 poäng, flest röster)
Plats 3: Unga & fria – Fröken Snusk (235 poäng)
Plats 4: Circus X – SCARLET (222 poäng)
Plats 5: I Won’t Shake – Gunilla Persson (214 poäng)
Plats 6: Supernatural – Adam Woods (189 poäng)
Plats 7: Done Getting Over You – Albin Tingwall (185 poäng)
Plats 8: The Silence After You – Dear Sara (169 poäng)
Plats 9: För dig – Klaudy (164 poäng)
Plats 10: Forever Yours – Elisa Lindström (142 poäng)

Antal kronor insamlade till Radiohjälpen: 961 551 kronor

Christel Valsinger

Foto: Stina Stjernkvist, SVT