29 februari 2024

Pophouse blir majoritetsägare av Cyndi Laupers låtkatalog

Svenska Pophouse har förvärvat majoritetsandelar i artisten Cyndi Laupers låtkatalog och masterinspelningsintäkter. Köpet inkluderar hits som Girls Just Want to Have Fun, Time After Time och True Colors. Med affären inleder Pophouse och Cyndi Lauper ett samarbete för att introducera hennes musik för en ny publik.

Pophouse, som grundat den virtuella konsertupplevelsen ABBA Voyage och nyligen också fått förtroendet att föreviga rockbandet KISS som avatarer, kommer nu också att arbeta med Cyndi Laupers låtkatalog med målet att nå både gamla och nya fans.

”Sedan vi träffades första gången har Pophouse imponerat på mig med deras engagemang för att upprätthålla och utveckla mitt yrkesliv och säkerställa dess arv. Deras kreativitet och vision, i kombination med mitt fortsatta engagemang via vårt unika joint venture är det som är mest spännande för mig”, säger Cyndi Lauper i ett pressmeddelande.

Cyndi Laupers karriär sträcker sig över fyra decennier och hon har sålt mer än 50 miljoner skivor världen över. 2013 vann Laupers musikal Kinky Boots sex Tony Awards. Ett av priserna gick till Lauper för bästa originalmusik, vilket gjorde henne till den första kvinnan att vinna kategorin själv.

Pophouse VD Per Sundin tillägger: ”Cyndi Lauper är en ikon, med en karriär som har inspirerat generation efter generation av musikälskare. Att hon har anförtrott oss att skydda och expandera hennes arv är ett privilegium som vi är stolta över att acceptera. Vi utmärker oss genom att satsa på artist- och varumärkesutveckling, så att vi kan ge näring åt värdet av vår investering och vi är glada att Cyndi stödjer vår vision för hennes remarkabla katalog.

Förvärvet är Pophouses första från en en amerikansk artist och markerar bolagets expansion från Norden till Nordamerika. Pophouse, som startades 2014 av ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus och grundaren av riskkapitalbolaget EQT, Conni Jonsson,  har tidigare förvärvat katalogerna från två av Sveriges största musikexporter, Avicii och Swedish House Mafia. Som en del av dessa förvärv  tillkännagav Pophouse också bildandet av joint ventures med bandmedlemmarna i Avicii Estate och Swedish House Mafia för att vidareutveckla och skydda deras arv.

Christel Valsinger