27 februari 2024

NOTISER – vecka 9, 2024

Här samlar MI nyheter som är av intresse för musikindustrin, både från Sverige och omvärlden. Formatet kompletterar våra vanliga artiklar och innehåller lite kortare nyheter som ger dig en snabbkoll på sådant som hänt.

—–

Svenska digitala distributören Amuse plockar bort sitt gratisabonnemang från och med den 27 mars, som ett resultat av de förändringar som skett inom streamingekonomin. Alla som vill distribuera genom Amuse kommer därför att behöva betala för något av abonnemangen Boost eller Pro. Amuse skriver i ett meddelande:

”Amuses uppdrag har alltid varit att stödja artister med smarta och lättanvända tjänster som ger dem mer styrka. Utöver våra artistvänliga licensavtal är vi glada över att bygga och presentera fler toppmoderna lösningar som Fast Forward och Music Insights – två av våra mest populära funktioner. För att ge mer utrymme till detta fokus omfördelar vi därför resurser från vår Start-nivå. Det var ett erbjudande som har tjänat våra artister och oss mycket väl tidigare, men för att kunna fortsätta att lägga mer kärlek på Boost och Pro, kommer vi säga adjö till Start.”

Läs Amuses meddelande

—–

San Marino blev det första landet att inkludera en låt som skapats med hjälp av AI som en del av den nationella finalen inför Eurovision Song Contest, Una Voce, som avgjordes i helgen. Det var låten The Last Polar Bear, som framfördes av Dana Gillespie, och som till slut hamnade på plats 7.

Una Voce beslutade under hösten 2023 sig för att samarbeta med AI-företaget Casperaki, som gjorde det öppet för vem som helst att skicka in AI-musik. Fyra låtar valdes ut, varav en låt till slut fick platsen i finalen av Una Voce.

Vann gjorde dock Megara med låten 11:11, som kommer representera San Marino i Malmö i maj.

Se Dana Gillespies framträdande

Se Megaras framträdande

—–

Det amerikanska upphovsrättssällskapet MLC (The Mechanical Licensing Collective), som samlar in mekaniska royalties från streamingtjänster till musikskapare och förlag, har uppdaterat hur mycket tjänsterna ska betala för åren 2021-2022, efter att ha fått justerad data. MLC kräver nu tjänsterna på ytterligare motsvarande 4,3 miljarder kronor för perioden (419 milj. dollar).

Läs mer på MLC

—–

Samtidigt råder det en viss kritik i USA mot MLC´s lönenivåer, eftersom MLC är en icke vinstdrivande verksamhet. DMW avslöjar att dess CEO Kris Ahrend plockade ut över 7 miljoner kronor i lön år 2022, medan CFO Ilene Weintraub tog ut över 5 miljoner kronor.

Läs mer på DMW

—–

Det har nu gått fyra veckor sedan beskedet kom att förhandlingarna mellan TikTok och Universal hade brutit samman. Den tidigare licensen för den inspelade musiken gick ut i månadsskiftet januari/februari, varpå katalogen plockades ned. Licensen för Universal Music Publishing Group går ut nu i slutet av februari, vilket innebär att även den katalogen ska släckas ned för användning i appen från och med 1 mars.

Bedömningarna går isär kring hur stor påverkan det kommer att ha på musikanvändningen på TikTok, en del bedömare menar att så mycket som 80 procent kommer att påverkas, på grund av att låtskrivare signade till UMPG finns med på så många låtar, medan TikTok själva säger att det snarare handlar om 30 procent.

MBW har gjort en genomgång av de olika bedömningarna. Oberoende av vilken procentsats man bestämmer sig för kommer hur som helst många fler videos bli påverkade, och därmed också upplevelsen för de som använder appen.

Läs artikel på MBW

—–

Samtidigt meddelar TikToks Global Head of Music Operations, Paul Houricon, på LinkedIn att han slutar på företaget.

Läs Houricans meddelande

—–

IFPI meddelar att Flowers med Miley Cyrus var den bäst säljande singeln under år 2023, med motsvarande 2,7 miljarder strömmar (en ekvivalent uträknad på den totala försäljningen i samtliga format). När låten släpptes i januari 2023 gick den direkt in som listetta i 29 länder, och har fortsatt hålla sig högt uppe hela året.

Nummer två på listan blev Calm Down med den nigerianske artisten Rema och Selena Gomez, första gången som en nigeriansk artist placerade sig på topplistan. Topp 10 låtar under 2023:

1. Miley Cyrus – Flowers: 2,7 miljarder
2. Rema, Selena Gomez – Calm Down: 1,89 miljarder
3. SZA – Kill Bill: 1,84 miljarder
4. The Weeknd, Ariana Grande – Die For You: 1,78 miljarder
5. Harry Styles – As It Was: 1,46 miljarder
6. Yng Lvcas, Peso Pluma – La Bebe: 1,45 miljarder
7. Taylor Swift – Cruel Summer: 1,39 miljarder
8. Morgan Wallen – Last Night: 1,37 miljarder
9. Jung Kook – Seven (feat. Latto): 1,24 miljarder
10. David Guetta, Bebe Rexha – I’m Good (Blue): 1,23 miljarder

Läs mer

—–

Live Nation har släppt den globala årsredovisningen för 2023, som visar rekordintäkter på 22,7 miljarder dollar (motsvarande ca 235 miljarder kronor) under året. 145 miljoner köpte biljetter till något LN-evenemang under året, samtidigt som Ticketmaster totalt sålde 620 miljoner biljetter.

Framför allt handlar det om ökade intäkter från de stora arenakonserterna. Michael Rapino, CEO för Live Nation, säger:

– The live music industry reached new heights in 2023, and demand for live music continues to build. Our digital world empowers artists to develop global followings, while inspiring fans to crave in-person experiences more than ever. At the same time, the industry is delivering a wider variety of concerts which draws in new audiences, and developing more venues to support a larger show pipeline.

Läs årsrapport

—–

Den första DAW-en till Apple Vision Pro har presenterats, RipX DAW. En kort video på YouTube visar hur en produktionsmiljö för musik kan se ut i tre dimensioner i den mixade verkligheten, som t ex att olika tracks och stems kan få olika dimensionella djup i rummet och att det går att flytta runt ljud och annat med händerna.

Se video på YouTube

—–

En ny rapport har släppts i Storbritannien angående den s.k. oavvisliga ersättningsrätten, initierad av IPO (Intellectual Property Office). Specifikt är det den s.k. broadcast-modellen som utreds, men också den spanska ersättningsrätten.

Samtidigt gick den brittiske ministern för kreativa näringar, Julia Lopez, ut och sade att baserat på rapporten och modelleringen är det inte aktuellt för den engelska regeringen att införa en ersättningsrätt enligt broadcast-modellen.

MI har tidigare skrivit om de olika varianterna som föreslagits, bl a här.

Läs rapporten på UK.gov

—–

Högtalartillverkaren JBL har lanserat en Roblox-värld som heter JBL Land, där spelare kan samla ”soundbytes”, ljudsamples som man sedan kan använda sig av för att skapa musik och dela med sig av till andra. JBL har också skapat en egen valuta, JBLZ, som man kan köpa virtuella hörlurar och högtalare för.

JBL ägs Harman International som i sin tur ägs av Samsung.

Spela JBL Land (PC, Mac, platta eller mobil)

—–