5 februari 2024

MELODIFESTIVALEN: Lisa Ajax och Six Feet Under vidare

Melodifestivalens första deltävling för 2024 avgjordes i Malmö under lördagskvällen och det blev en ballad och en rockrökare som tog sig vidare: Lisa Ajax med Awful Liar och  Smash Into Pieces med Heroes Are Calling. 

Melodifestivalen inleddes med teknikstrul, då SVT Play till en början låg nere och många hade problem att logga in i Mello-appen, där det går att rösta. Till Aftonbladet säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka att problemet med appen inte ska ha påverkat resultatet. Vad som orsakade bekymmer på SVT Play är ännu oklart.

Deltävling ett leddes dock säkert i hamn av programledare Carina Berg, som en bit in i tävlingen fick ”oönskat” sällskap av Björn Gustafsson till publikens stora glädje. Han kommer att medverka under alla tävlingar framöver.

I sändningen fick vi också expertkommentarer av Tina Mehrafzoon från P3 och Ronny Larsson från tidningen QX och för att fira att det är 50 år sedan ABBA vann Melodifestivalen med Waterloo, återförenades A-Teens på scen i ett proffsigt medley av gamla hits.

Till final:

Heroes Are CallingSmash Into Pieces

Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist

Awful Liar Lisa Ajax
Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström

Till finalkval:

Forever YoursElisa Lindström
Låtskrivare: Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son

SupernaturalAdam Woods 
Låtskrivare: Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl

Antal röstande: 460 794
Antal kronor samlades in till Radiohjälpen: 230 707 kronor

Christel Valsinger