5 februari 2024

Live-coachning i jämställdhet under Folk och kultur

Andelen kvinnliga låtskrivare och producenter fortsätter att vara låg på topplistorna. Och i Sverige är bara 1 av 5 Stim-anslutna låtskrivare kvinnor. På fredag tar ”Nätverket för en jämställd och inkluderande musikbransch” upp den bristande jämställdheten genom att live-coacha chefer under Folk och Kultur i Eskilstuna. Moderator är Ametist Azordegan (bilden).

Kvinnliga artister stod för 30 procent av låtarna på Billboards topplista för de mest spelade låtarna i USA 2022. Men bland låtskrivarna till de största hitsen var bara 14 procent kvinnor och bland producenter var de ännu färre – tre procent.

Och även om utvecklingen mot en jämställd musikbransch går framåt så går det för långsamt. Både utbildningar och branschen har ett ansvar, menar Anneli Axelsson ordförande i Musikerförbundets Kvinnokommitté som tillsammans med föreningen Kvast har tagit initiativet till nätverket.

– Det är inte som förr när det var förbjudet för en kvinna att spela cello, för att man är tvungen att sära på benen när man spelar. Tack o lov! Men fortfarande finns det stereotypa könsroller på musikområdet. Vi behöver en övergripande strategi för att komma åt problemet där hela branschen bör ta ett ansvar och inte bara några få eldsjälar, säger Anneli Axelsson i ett pressmeddelande.

I veckan äger det kulturpolitiska konventet Folk och kultur rum i Eskilstuna och Nätverket för en jämställd och inkluderande musikbransch är på plats med en monter. Den 9 februari kl 11-12 kommer dessutom en xpertpanel att livecoacha chefer för att ge inspiration till en mer jämställd och inkluderande musikbransch.

Expertpanelen består av Aurelia Dey – multikonstnär som uppmärksammar inkludering och mångfald; Ceylan Holago – inkluderingsstrateg och kulturproducent samt Sara Aldén – jazzsångerska, genusvetare och ordförande i Impra.

Karin Inde, ordförande Musikerförbundet, och Ludvig Werner, VD för Ifpi, har anmält sig för att “roastas” av panelen. Moderator för livecoachningen är Ametist Azordegan – musikjournalist, social entreprenör och känd kulturstrateg.

Christel Valsinger

Vill du få de viktigaste nyheterna för svensk musikbransch i din mailbox varje vecka? Prenumerera på Musikindustrins nyhetsbrev här.