2 februari 2024

De kan vinna Guldnoten 2023

Modekedjan Grandpa, träningsanläggningen Fightness och restaurangkedjan Kasai är nominerade till SAMI:s musikpris Guldnoten för 2023. Priset hyllar verksamheter som använder sig av upphovsrättsskyddad musik på ett aktivt, hållbart och uppfinningsriktsätt.

Det är tredje året i rad som SAMI, Sveriges Artisters och Musikers Intresseorganisation, delar ut musikpriset Guldnoten. Fram till den 10 januari kunde allmänheten nominera verksamheter som de tycker förtjänar att vinna.

– 2023 var ett ekonomiskt utmanande år för många svenska företag. Därför är det verkligen roligt att lyfta de verksamheter som förstår vikten av att satsa på musiken, för att utveckla verksamheten och skapa en förhöjd upplevelse för både kunder och medarbetare, säger Ann Rosenberg, Head of Sales and Marketing på SAMI.

I Grandpas klädbutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö är det butiksmedarbetarens som får får låtarna som spelas, vilket ofta resulterar i bossa nova, disco och svensk 70-talsmusik. Under fjolåret bjöds också kunderna på kostnadsfria livespelningar med den Malmöbaserade hiphopartisten Mattis i deras tre butiker.

– Vi är stolta över att vara nominerade till Guldnoten! För oss på Grandpa är musiken avgörande för att skapa rätt atmosfär och stämning för våra besökare. Att bli nominerad ger oss inspiration att skapa fler sammanhang där musiken står i centrum och där vi kan lyfta fram lokala artister, säger Anders Johansson, medgrundare av Grandpa.

På Fightness i Malmö har man investerat i energieffektiva ljudsystem i hela anläggningen. Fightness är också stolta över att stötta det svenska musikundret genom att ha musikavtal med SAMI som säkerställer att artister och musiker får betalt när deras låtar spelas på deras gym.

– Vi är stolta över nomineringen. Utmärkelsen är en ära och en chans att betona vikten av att stötta musiker i vår bransch, säger Assar Alhadad, ägare av Fightness Gym.

Restaurangkedjan Kasai skapar klubbkänsla när välkända DJ:s och artister gör liveframträdanden som kan beskrivas som ett musikaliskt hopkok av sång, traditionella instrument och digitala influenser. För att gästerna ska kunna fortsätta festen hemma har Kasai tagit fram spellistor på Spotify. En sådan är Kasai Cooking Music, med populära låtar från artister som Axel Boman, Moomin och Duke Hugh.

– Det känns verkligen kul med nomineringen! Musiken är viktig för oss på Kasai och den har varit en stor del av vårt DNA från dag ett. Därför är det extra kul att vi uppmärksammas för detta, säger Victor Hallgren, nöjeschef på Kasai.

Vinnaren av Guldnoten 2023 utses av SAMI och offentliggörs i februari.

Christel Valsinger