30 januari 2024

Artister i upprop om bojkott av Israel i ESC

Över 1000 svenska artister har undertecknat ett upprop till EBU om att utesluta Israel ur Eurovision Song Contest i år, med anledning av landets krigföring i Gaza.

I uppropet som publiceras på Aftonbladet, lyfts fram att Ryssland uteslöts ur tävlingen 2022 med anledning av invasionen av Ukraina och att medlemsbolag från Belarus nekades att delta i tävlingen 2021 eftersom landet bröt mot EBU:s pressfrihetsregler. Att inte utesluta Israel på grund av landets krigföring i Gaza är därför dubbelmoral, menar undertecknarna.

SVT:s Programdirektör Eva Beckman säger i SVT att ESC ska vara opolitiskt men att situationen är svår när det pågår konflikter:
– Det vore förfärligt med bojkott, Eurovision skapades som ett fredsprojekt och ska inte vara politiskt. Men jag fattar att den uppfattas som politisk, valen som görs i tävlingen skickar signaler.

Ett eventuellt beslut om bojkott tas av EBU (Europeiska radio- och tv-unionen), som i ett uttalande i DN skriver att ESC är en tävling mellan tv-bolag, inte nationer. Beslutet går i linje med andra internationella organisationer som anordnar tävlingar, bland annat inom sport, menar EBU.

Eurovision Song Contest arrangeras i Malmö den 7 maj.

Christel Valsinger