29 januari 2024

Fred Åkerström-stipendiet till Lisa Nilsson

Artisten, kompositören och skådespelerskan Lisa Nilsson får årets Fred Åkerström-stipendium. Priset, som instiftades förra året, delas ut till svenska scenartister som verkar i Fred Åkerströms anda.

Visfestivalen i Västervik delade i många år ut ett stipendium i Fred Åkerströms namn, men utdelningen upphörde 2014. Förra året instiftades istället ett nytt pris, av Åkerströms dotter CajsaStina tillsammans med musikjournalisten och MI-medarbetaren Lars Nylin. Det nya stipendiet delas ut till svenska scenartister som verkar i vad de ansvariga ser som Fred Åkerströms anda. Med detta menas att artisten, likt Fred Åkerström, är en stark tolkare av andras material samt är engagerad i frågor även utanför det rena artisteriet.

Lisa Nilsson är den andra mottagaren av stipendiet och i motiveringen står att hon är ”en artist som på flera sätt bär arvet efter Fred vidare. En artist som först tolkade andras verk, men som med åren med bravur allt oftare står för både text och musik. Inte minst kombinerar hon, även detta likt Fred, musik och skådespelande såväl på teaterscenen som på filmduken. Allt drivet av ett starkt engagemang som sträcker sig långt utanför det egna jaget och artisteriet.”

”En värdigare pristagare står inte att finna. Få andra artister täcker in alla de områden och konstuttryck min far brann för. Allt utövat med en pondus och röst som rentav skulle kunna hålla för en operascen, även det en likhet med min far”, säger CajsaStina Åkerström i ett pressmeddelande.

Lars Nylin tillägger:

”Lisa Nilsson uppfyller med råge allt det vi vill se hos en vinnare: musikaliskt, scenmässigt, men även det att Lisa är så dedikerad och engagerad även utanför artisteriet rimmar perfekt med visionen bakom stipendiet.”

Priset som består av ett diplom och en stipendiesumma på 50 000 kronor, delades ut på restaurangen Den Gyldene Freden i Stockholm den 25 januari.

Diplomet stöttas ekonomiskt av Calimba Music och Jonas Hellberg, ägare av Persona Galleri i Kalmar.

Christel Valsinger