17 januari 2024

Europaparlamentet kräver omfördelning av streamingintäkter

I en resolution som antogs på onsdagen kräver Europaparlamentet att  fördelningen av intäkter från musikströmningsmarknaden åtgärdas, till förmån för upphovspersoner och utövande konstnärer. Parlamentet vill också se transparens kring AI-användning, samt EU-åtgärder för att se till att europeiska musikaliska verk är synliga på streamingplattformarna.

För att garantera att musik av europeiska upphvspersoner är ”synliga, framträdande och tillgängliga” föreslår parlamentet att man överväger möjligheten att införa konkreta åtgärder, såsom kvoter för europeiska musikaliska verk, framgår det av ett pressmeddelande från Europaparlamentets pressavdelning.

Europaparlamentet uppmanar också EU-kommissionen att föreslå rättsliga riktade bestämmelser för att säkerställa insyn i algoritmer och system för innehållsrekommendationer för alla relevanta musikströmningsplattformar, i syfte att förhindra orättvisa metoder och strömningsbedrägerier

En synlig märkning som informerar allmänheten om när de lyssnar på musik som genererats av AI föreslås också och AI-genererade deepfakes (som använder utövande konstnärers identiteter, röster och porträtt utan att de har gett sitt samtycke) på musikströmningsplattformar ska ”hanteras”.

Slutligen pekar ledamöterna på studier som visar att intäkterna på strömningsmarknaden främst går till stora skivbolag och några av de mest populära artisterna, medan de mindre populära musikstilarna och mindre vanliga språken spelas mer sällan. Därför vill man också genom ny EU-lagstiftning på olika sätt främja mångfalden i den europeiska musiksektorn.

”Parlamentet ger en röst åt de europeiska upphovsmännens oro, de som utgör kärnan av marknaden för strömmad musik. Kulturell mångfald och att säkerställa att upphovsmän krediteras och får skäligt betalt har alltid varit vår prioritet; det är därför vi efterfrågar regler som säkerställer att algoritmer och rekommendationsverktyg som används av musikströmningstjänster är transparenta, men också för deras användning av AI-verktyg. Europeiska upphovsmän ska stå i centrum”, sade den spanske socialdemokraten och föredragande Ibán García del Blanco.

Presskonferensen finns att se här.

Christel Valsinger