8 januari 2024

IN MEMORIAM Marie Nilsson Lind (1961-2024)

MI:s Lars Nylin minns Marie Nilsson Lind. 

”Så outsägligt sorgligt”. Det blev mina enkla ord i sociala medier efter beskedet 4 januari att var död.

De floskelbanala orden var ett försök att inte bara summera att låtskriverskan i Ainbusk Singers hastigt lämnat oss. Bara en vecka tidigare hade hennes make Magnus Lind avlidit i cancer, Lind som blivit en av populärmusikens mest älskade dragspelare efter sina år med band som Aston Reymers Rivaler och Perssons Pack. I bakgrunden fanns den uppmärksammade bortgången 2016 av Maries syster Josefin, och även faktumet att Maries föräldrar båda avlidit de senaste fem åren.

Meningen på Facebook blev lika fjuttig som självklar.

Marie Nilsson Lind var med och bildade Ainbusk Singers hemma i gotländska När 1983. Det stannade inte vid lokal uppmärksamhet. 1984 vann man Talang-84 i Stockholm. Redan 1988 tilldelades kvartetten Karamelodiktstipendiet i Povel Ramels minne med motiveringen: ”För att gruppen i sina musikal-presentationer framgångsrikt förenar komisk fränhet med allvar i folkton; aktuellt engagemang med tidlös enebuskis – alltsammans resultatet av en fräsch, gotländsk talangexplosion, lika uppskattad där i När som här i fjärran.” För mycket av detta stod den huvudsakliga textförfattaren Marie. Hon stod även för orden när gruppen 1991 spelade in Älska mej, med musik av Benny Andersson. Låten som ingick i Ainbusks show More Amore blev sedan kvartettens stora låt i en karriär utan studioalbum men med en rad uppmärksammade scennummer.

Marie Nilsson Lind gjorde aldrig någon hemlighet av sin psykiska ohälsa. Hon berättade även om det kring sin medverkan i Så mycket bättre 2021. Året innan hade hon skildrat sig själv, syster ”Josa”, Gotland och annat i boken Josas bok – min berättelse.

Den innebär tung läsning om missbruk, destruktivitet, psykisk ohälsa, hopplösa relationer och självmord. Marie lyckades sätta ord på svåra saker och känslor. När hon gav ut boken sa hon att hon hoppades att den skulle hjälpa andra i motsvarande situation.

Efter det som hänt nu fyller den i så fall en ännu viktigare funktion.

Lars Nylin