27 december 2023

Fever Ray på internationella årslistor

Fever Ray är den flitigast förekommande svenska artisten på internationella årslistor för 2023. Albumet Radical Romantics rankas som ett av årets bästa av bland annat Pitchfork, The Guardian och The Fader. Låtarna Kandy och Shiver återfinns också på flera årslistor.

Pitchfork utser Radical Romantics med Karin Dreijers soloakt Fever Ray till det åttonde bästa albumet 2023 och skriver: ”it’s a complex, mesmerizing world Dreijer has created, full of intoxicating soundscapes, memorable melodies, and full-throated performances to match the emotions.” Låten Shiver når plats 13 på samma publikations lista över årets 100 bästa låtar.

På musikbloggen Brooklyn Vegans lista över årets album får Fever Ray en femteplats, medan The Fader placerar det på plats elva. The Fader lägger också låten Kandy på plats sju på listan över årets 100 bästa låtar.

Amerikanska NPR utser Radical Romantics till ett av årets 50 bästa, men gör ingen inbördes rankning detta år. Lindsay Zoladz, på NY Times har det på en  sjätteplats, medan  brittiska The Guardian placerar Radical Romantics på plats 41.

Christel Valsinger