16 december 2023

Internationellt låtskrivarcamp i Göteborg

Under Viva Sounds i Göteborg genomförde musikförlaget Moonbase Music ett internationellt låtskrivarcamp tillsammans med IMPF. MI träffade Jonas Zekkari och pratade om den satsning som förlaget gör för att sätta Göteborg på låtskrivarkartan.

Ett stenkast från många av de centrala scenerna under Viva Sounds ligger Moonbase Musics kontor, med studios och anpassade lokaler för låtskrivare. Under festivalen genomfördes ett internationellt låtskrivarcamp med ett femtontal låtskrivare från olika länder, Poppin’ West, i samarbete med den internationella branschorganisationen för independent musikförlag, IMPF.

Jonas Zekkari, grundare och VD på Moonbase Music, berättar mer om Poppin’ West:

– Den svenska musikscenen har alltid präglats av sin unika karaktär, och under de senaste decennierna har Stockholm varit navet för musikproduktion och låtskrivande av hits. Men vad har hänt med Göteborg? Staden som en gång stoltserade med banbrytande akter som Ace of Base har sedan början av 2000-talet saknat lite av den musikaliska glansen på just popområdet.

– Göteborg saknar för närvarande en dedikerad plats för professionella låtskrivare och producenter att mötas, nätverka och skapa musik av världsklass. Det är här Poppin’ West kommer in i bilden, vi vill att det ska vara en frisk fläkt av förnyelse för Göteborgs musikscen.

När MI kommer på besök i lokalerna har man just startat kvällens mingel, och det spelas musik som de medverkande låtskrivarna har gjort under dagarna. Tvärs över gatan har branschen under dagen träffats för seminarier och paneldebatter på Viva Sounds, och med på den första omgången av Poppin’ West fanns låtskrivare från Japan, Tyskland, Finland, Estland och Sverige.

Även om Göteborg har en stark livescen och många stora svenska artister med ursprung från staden, som Miriam Bryant, Little Dragon, Håkan Hellström, In Flames, Albin Lee Meldau, Kapten Röd, José González, Laleh, Soundtrack Of Our Lives, The Knife, Arvingarna, Hammerfall och många fler, menar Jonas Zekkari att Göteborg inte är en naturlig hemvist för den yrkesgrupp som just vill jobba som rena låtskrivare.

– Så fort musikskapare når en viss nivå och börjar bli kontrakterade, är det som om alla bestämmer sig för att man måste flytta till Stockholm. Vi ser Poppin’ West som mer än bara ett enstaka evenemang, vi vill erbjuda en årlig internationell plattform för kreatörer från hela världen. Det är en satsning på att stärka Göteborgs roll som en musikalisk kraft att räkna med, och i någon mån återuppliva staden som en viktig nod för musikproduktion och låtskrivande inom popen.

– Under det första campet riktade deltagarna specifikt in sig mot den asiatiska och västerländska musikmarknaden, och resultaten var oerhört positiva. Låtskrivarna jobbade i tre dagar och fick möjlighet att nätverka och knyta kontakter med olika aktörer i branschen.

Moonbase Music planerar nu att följa upp den första omgången av Poppin’ West även nästa år, och bjuder även in låtskrivare till sin mötesplats under övriga delar av året.

www.moonbasemusic.com

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se