29 november 2023

Stims Platinagitarr till Moa ”Cazzi Opera” Carlebecker

Låtskrivaren och artisten Moa Carlebecker har tilldelats Stims utmärkelse Platinagitarren 2023, för sina framgångar inom bl a K-pop och i Eurovision Song Contest. Gitarren delades ut på måndagen vid en ceremoni i Stim Music Room i Stockholm.

”Att få Platinagitarren är som att sluta cirkeln för mig. Jag skrev min första låt på gitarr när jag var 11 år gammal, och använde de enda tre ackorden jag kunde. Men det behövs faktiskt inte mer för att skriva en bra poplåt.” säger Moa Carlebecker i ett pressmeddelande.

”Det känns som ett tecken. Priset påminner mig om var jag började, hur mycket jag slitit och gått igenom för att ta mig till där jag är idag – när jag lever min dröm.”

Årets mottagare av Platinagitarren föddes 1988, och nådde en nationell publik för första gången som artist i Idol 2009. Två år senare anmälde hon sin första låt hos Stim – I belong to you, och idag har hon 154 registrerade verk.

De 154 verken har gjort Moa till en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare genom tiderna. Hennes fokus på K-pop, som hon började med så sent som 2017, har lett till världshits åt några av världens största band, som BTS, Red Velvet och Twice. Låtarna hon varit med och skrivit har spelats över 4,2 miljarder gånger bara på Spotify, och lett till över 40 förstaplaceringar på olika Billboardlistor globalt.

Parallellt med skrivandet har Moa också haft en framgångsrik artistkarriär, som senast tog henne till final i Melodifestivalen 2022. När hon var med och skrev Tattoo var den först tänkt för henne, innan den erbjöds till Loreen som satte den högst på pallen i Liverpool.

Juryns motivering:

”På den slingrande vägen till musikalisk framgång verkar det för Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker inte ha funnits några hinder som varit för stora. Som ett tonsäkert basebollträ slog hon sig in på Idolscenen och rakt genom tv:n, för att några år senare ta sig till final med låten I can’t get enough i Melodifestivalen. Men där hon som artist trollbundit svenska folket, har hon som låtskrivare erövrat världen.

Som leverantör av genialiska popmelodier till K-Pop-giganter som BTS, Twice och Red Velvet har hon intagit den så mäktiga sydkoreanska marknaden. Hon är också den enda som vunnit både Eurovision Song Contest – med Loreens Tattoo – och American Song Contest – med AleXas Wonderland. Med kreativa musikfingrar i rakt nedstigande led från Kung Midas, där allt hon rör verkar bli till guld, är vi ödmjuka när vi tilldelar Moa Carlebecker vår utmärkelse i en annan ädelmetall: Stims Platinagitarr 2023.

Juryn för Platinagitarren 2023 består av Christel Valsinger och Lars Nylin från tidningen Musikindustrin, och Julia Bertling Szytek och Patrik Sventelius från Stim.

Fakta om Platinagitarren

Varje år delar Stim ut Platinagitarren till en Stimansluten upphovsperson för att uppmärksamma Stimanslutna upphovspersoner som haft exceptionella framgångar – och som kan inspirera andra att utvecklas i sitt musikskapande.

Tidigare mottagare av Platinagitarren

2022 Salem Al Fakir

2021 Ilya Salmanzadeh

2020 Noonie Bao

2019 Tobias Forge

2018 Veronica Maggio

2017 Peter Svensson

2016 Laleh

2015 Tove Lo

2014 Tim ”Avicii” Bergling

2013 Carl Falk och Rami Yacoub

2012 Johan ”Shellback” Schuster

2011 Lykke Li

2010 Max Martin

2009 Robyn

2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare

2007 Benny Andersson

2006 Lars Winnerbäck

2005 Joakim Berg

2004 Per Gessle