29 november 2023

Spotify släpper Wrapped 2023

Spotify har släppt årets sammanställning som visar vilka låtar och artister som har varit de allra mest lyssnade på under 2023. Årets resultat visar att lyssningen på svensk musik fortsätter att öka och Bolaget blir det första bandet någonsin att ha två låtar i topp på den svenska Wrapped-listan.

Svensk musik fortsätter att växa på Spotify – sedan plattformen lanserades i Sverige 2008 har antalet lokala artister ökat med över 1 600 procent och i fjol dominerade svensk musik de lokala Wrapped-topplistorna.

Spotify Wrapped 2023 visar att trenden fortsätter, under det senaste året har lyssningen på svensk musik i Sverige gått upp med åtta procent och på årets topp 10 mest lyssnade artister i Sverige sjunger åtta av dem på svenska.

Årets mest spelade låt på Spotify kommer ännu en gång från Bolaget, med Ikväll igen, följt av fjolårets mest spelade låt Kan Inte Gå. Det gör Bolaget till det första bandet att ha både en första- och andraplacering på den svenska Wrapped-listan.

Årets mest spelade artist på Spotify i Sverige är Hov1 medan Taylor Swift är störst globalt. Världens mest lyssnade låt på Spotify 2023 är Flowers med Miley Cyrus, som 112 dagar efter sin release nådde en miljard streams på plattformen.

Johan Seidefors, nordisk musikchef, kommenterar musikåret på Spotify:

– I Sverige ser vi tydligt att lokal musik fortsätter att vinna mark och för första gången toppar ett band med inte bara en, utan två av de allra mest spelade låtarna. Bolagets framgång är ett kvitto på att passionerade och dedikerade artister kan gå sin egen väg och lyckas.

– Samtidigt har hiphopen haft ännu ett otroligt år i Sverige – Ant Wan sålde som första svenska hiphopartist ut Avicii Arena och på Way Out West tog spellistan 100 över en av de största scenerna med en hyllningskonsert som både nya och etablerade hiphopare bidrog till. Den svenska hiphopens kulturella avtryck speglas även i Wrapped, då årets topp tre artister är hiphop.

Andra saker som har hänt under året är att Loreen den 14 maj, dagen efter finalen i Eurovision Song Contest, slog rekord med vinnarlåten Tattoo som den globalt mest spelade låten från en kvinnlig, svensk artist under en och samma dag. Summerar man hela året har Tatto varit den näst mest exporterade låten från en svensk artist globalt, efter Aviciis Wake Me Up.

Annan statistik visar att under de senaste fem åren har lyssningarna på genren country ökat med 55 procent på Spotify i Sverige. 2023 var året då trenden tog som mest fart – jämfört med 2022 har svenskarna lyssnat 22 procent mer på country i år, och genren är framförallt populär bland de yngre lyssnarna. I september 2023 var nästan två tredjedelar (61 %) av dem som lyssnade på country mellan 12-24 år.

I juli nådde ABBAs Dancing Queen en miljard streams, vilket strax därefter följdes av One Directions hitsingel What Makes You Beautiful, som skrevs i Sverige av Rami Yacoub och Carl Falk. Den svenska producenten RedOne anslöt till miljardklubben när låten Bad Romance med Lady Gaga nådde miljarden i sensomras. Och det undgick knappast någon att Avicii i år blev den första svenska artisten någonsin att nå två miljarder streams på Spotify.

Topp 10 mest spelade låtarna på Spotify i Sverige 2023

1. Ikväll Igen – Bolaget
2. Kan Inte Gå – Bolaget
3. Tattoo – Loreen
4. Flowers – Miley Cyrus
5. RID MIG SOM EN DALAHÄST – Rasmus Gozzi, FRÖKEN SNUSK
6. Har Dig – Yasin
7. Can’t Tame Her – Zara Larsson
8. Banan Melon Kiwi & Citron – Hooja
9. Josefin – Albin Lee Meldau
10 Hälsa Gud – Miss Li

Topp 10 mest spelade artisterna på Spotify i Sverige 2023

1. Hov1
2. Einár
3. Yasin
4. Veronica Maggio
5. Taylor Swift
6. Rasmus Gozzi
7. The Weeknd
8. 23
9. FRÖKEN SNUSK
10. Hooja

Topp 10 mest spelade låtarna på Spotify globalt 2023

1. Flowers – Miley Cyrus
2. Kill Bill – SZA
3. As It Was – Harry Styles
4. Seven (feat. Latto) (Explicit Ver.) – Jung Kook, Latto
5. Ella Baila Sola – Eslabon Armado, Peso Pluma
6. Cruel Summer – Taylor Swift
7. Creepin’ (with The Weeknd & 21 Savage) – Metro Boomin, The Weeknd, 21 Savage
8. Calm Down (with Selena Gomez) – Rema, Selena Gomez
9. Shakira: Brzp Music Session, Vol. 53 – Bizarrap, Shakira
10. Anti-Hero – Taylor Swift

Topp 10 mest spelade artisterna på Spotify globalt 2023

1. Taylor Swift
2. Bad Bunny
3. The Weeknd
4. Drake
5. Peso Pluma
6. Feid
7. Travis Scott
8. SZA
9. KAROL G
10. Lana Del Rey

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se