29 november 2023

4 Snabba: Kristina Issa, kompositör till årets radiokalender

På fredag är det premiär för årets julkalender från Barnradion, ”Tjuven på Nikolaus läroverk”. För musiken står kompositören, musikern och artisten Kristina Issa, som tidigare släppt flera egna album och skrivit musik för teater, radio och film. 

Vad spelar musiken för roll i Tjuven på Nikolaus läroverk?

– Jag tänker att musiken är det som ska skapa världen, magin och känslorna som karaktärerna har. Sen har den också en väldigt central roll i en viss karaktär som jag inte riktigt kan säga eller berätta om, men i alla fall så kan en säga att show och musikal kan förekomma!

Vad kan du berätta om arbetsprocessen? 

– Det är så svår fråga men som i alla processer är det svårt att berätta exakt hur den såg ut. Det som var spännande med den här processen var att ha möten med Astrid Mohlin (regissör och dramatiker) och att vi började i en ände som kanske inte var det vi letade efter, från Greveholms-referensen till att landa i en blandning mellan Stranger things, Kate Bush och Harry Potter.

– Vid många tillfällen under det här året satt jag och skrev upp en känsla som jag tänkte på och lyssnade på folk som hade gjort musik kring den känslan på Youtube, försökte förstå hur dom uttryckte den känslan för att sen se om jag höll med. Jag har också gått till tusentals secondhands, letat bjällror, klockor och krimskrams som jag trodde skulle vara roligt att ha med. Det är konstigt att stå och vara kräsen över lite bjällror men satan vad svårt det är att hitta ett ljud som en har föreställt sig i huvudet i en secondhand butik. Sen med hjälp av alla fantastiska VST (pluggar) kan en skapa magi även med en bjällra som inte riktigt har rätt pitch.

Var det några särskilda utmaningar på vägen?

– Den största utmaningen var väl egentligen att kunna hålla låtarna korta. Det är en karaktär som jag beskrev tidigare som kommer sjunga och den har ett antal låtar. Det var svårt att ta bort och både jag och Astrid insåg att det var för långt.

Vad har du på gång 2024?

– 2024 är ett år då jag kommer att skriva musik till mitt nya album. Jag har redan hållit på i två år men jag sliter på. Jag har också roliga kompositionsuppdrag och massa roliga gig.

– Jag vill också ta en stund för att inspireras och hitta ny musik. Det här året känns det som att jag knappt lyssnat på musik för jag har jobbat non stop. Så ni som har ny musik ni vill dela hit me up!

Christel Valsinger

Julkalendern har premiär den 1 december 2023 och sänds varje vardagsmorgon klockan 06.50 och även 18.35 i P4. Helger och julafton 09.50 i P4 och 16.35 i P1. Dagens avsnitt släpps 05.00 i Sveriges Radio Play.