21 november 2023

YouTube visar upp nya AI-verktyg

YouTubes nya funktion Dream Track gör det möjligt för videoskapare att välja vilken artist som ska sjunga på AI-genererade unika spår. En uppsättning nya verktyg ska också underlätta för musikskapare att snabbt kunna skapa musik baserat på låtidéer.

I april 2023 sparkade fenomenet AI-covers igång på fullt allvar, med Ghostwriter977´s låt Heart On My Sleeve som använde sig av röstkloner från The Weeknd och Drake. De nya verktyg som lanserats för ”voice swapping” efter det har i huvudsak varit olicensierade plattformar som tränat upp AI-modeller utan godkännande från artisterna, med några få undantag, som t ex VoiceSwap.ai, som enbart tillhandahåller licensierade artisters röster.

YouTube meddelade tidigare i höst att man också höll på att utveckla ett sådant verktyg, och nu släpper man en ny uppsättning AI-verktyg som för första gången gör det möjligt att på ett lagligt och licensierat sätt använda andra artisters röster på tjänsten.

Dels handlar det alltså om möjligheten att kunna använda utvalda artisters röster på ny musik som används i videos på YouTube Shorts, en funktion som kallas Dream Track, där en videokreatör kan generera ny musik med promptar, textinstruktioner, och sedan välja vilken artist som ska sjunga på låten.

Samtidigt kommer man släppa Music AI Tools, som är flera olika verktyg som t ex gör det möjligt att omvandla en melodi som man nynnar eller sjunger, till olika instrument och låtar.

AI-verktygen har tagits fram tillsammans med Google DeepMind, och Dream Track bygger på den senaste AI-modellen för musigenerering från DeepMind, som kallas Lyria.

I en första experimentfas kommer tekniken främst finnas tillgänglig för YouTubes partners, och ett urval av artister ingår i Dream Track från start: Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain och Troye Sivan.

Till en början kommer videokreatörer i USA kunna använda sig av Dream Track och generera spår på upp till 30 sekunder för sina videos på Shorts. Själva musiken genereras alltså med prompter, varpå man sedan väljer vilken artist som ska sjunga den utifrån den melodi och lyrics som genererats.

I en video beskriver man tydligare vad som är möjligt att göra med verktygen:

 

Charlie Puth, som är en av artisterna vars röster används i Dream Track, säger:

– Jag känner mig extremt upprymd och inspirerad. YouTube har varit en bra partner i det här, genom att tydliggöra sin inställning till AI, och de förstår behovet av att arbeta tillsammans för att utveckla den här tekniken på ett ansvarsfullt sätt, för att säkerställa att den kommer att accelerera kreativitet istället för att ersätta den.

Lyor Cohen och Toni Reid skriver också i en bloggpost vad man hoppas att de nya verktygen ska leda till framöver.

Läs bloggpost

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se