20 november 2023

4,5 miljoner i Stim-stipendier

167 tonsättare, låtskrivare och textförfattare fått ta emot Stims stipendium 2023. För att fira att det är 100 år sedan Stims grundades delas i år en halv miljon extra ut, vilket ger en totalsumma på 4,5 miljoner kronor.

2 470 musikskapare ansökte i år om stipendiet, som delas ut i summor om 10 000, 25 000 och 50 000 kronor. Bland de 167 utvalda stipendiaterna finns bland andra Ane Brun, Yaeger, Christian Kjellvander, Nicole Sabouné, Mariam Wallentin och Sofia Karlsson. 

– Stimsfären är en passionerad hejarklack för svensk musik, och vi ser Stimstipendiet som en investering i framtiden. Vi hoppas att det kan bidra till att stipendiaterna kan fortsätta att skriva och skapa mer fantastisk musik. Att få ett Stimstipendium är trots allt ett kvitto på att just din musik håller högsta musikaliska kvalitet, säger Casper Bjørner, vd på Stim.

Syftet med Stims stipendium är att hylla och stärka det svenska musiklivet, samt främja musikalisk mångfald och återväxt. De 167 stipendiaterna har ett åldersspann på 19 till 84 år, och 52 procent är kvinnor.

Hela listan med stipendiater finns här.

Stipendierna delas ut den 8 december i Stim Music Room i Stockholm.

Christel Valsinger