15 november 2023

YouTube begränsar AI-covers

I en bloggpost meddelar YouTube att man kommer införa möjligheter för musikbolag och distributörer att begära att AI-covers med artiströster som använts utan godkännande plockas bort.

Sedan ghostwriter977 i våras släppte sin låt Heart On My Sleeve, med AI-röster av Drake och The Weeknd, har området fullständigt exploderat med nya verktyg och plattformar som används för att publicera AI-covers på framför allt YouTube och TikTok. Reaktionerna från branschen, och inte minst från artisterna själva, har varit starka.

Nu meddelar YouTube att man kommer införa möjligheter för musikbranschen att plocka ned AI-covers som man anser gör intrång i såväl rättigheter som respekt för artisten. YouTube förekommer därmed eventuell ny lagstiftning kring att använda AI-modeller av artisters röster, genom att göra det möjligt för rättighetshavare att plocka bort videos.

I bloggposten skriver YouTube bl a:

”Vi introducerar möjligheten för våra musikpartners att begära borttagning av AI-genererat musikinnehåll som efterliknar en artists unika sång eller rappande röst. När vi avgör om vi ska bevilja en begäran om borttagning tar vi hänsyn till faktorer som om innehåll är föremål för nyhetsrapportering, analys eller kritik. Dessa begäranden om borttagning kommer att vara möjliga för bolag eller distributörer som representerar artister som deltar i YouTubes tidiga AI-musikexperiment. Vi kommer att fortsätta utöka tillgången för fler labels och distributörer under de kommande månaderna.”

YouTube kommer också introducera nya taggar för AI-genererat innehåll på plattformen, med målet att det ska framgå tydligt när någon form av innehåll är ”syntetiskt”, och man uppmanar alla videokreatörer att också själva tydligt visa om AI har använts för att skapa innehållet.

Google och YouTube visar därmed att man har tagit branschens och artisters oro på allvar, och gör vad man kan för att utvecklingen inte ska skena åt ett felaktigt håll. YouTubes beslut att införa den här funktionen kommer troligen också sätta press på TikTok att göra något liknande, TikTok är den kanske främsta plattformen för publicerande och spridande av den här sortens AI-covers just nu.

Läs bloggposten i sin helhet

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se