10 oktober 2023

4 Snabba: Jeff Roman, Highnote

Jeff Roman var med och grundade managementbolaget Nivy och under några år var han även flitig producent bakom t ex Jireel och Denz. Nu har han startat upp ett nytt management, under namnet Highnote. Vi bad honom berätta mer i en 4 snabba.

Du var med och grundade Nivy som bland annat jobbade fram artister som Denz och Jireel. Varför ett nytt management nu?

– Under pandemin så bestämde vi oss för att lägga Nivy på is. Dels var det pandemi och musikindustrin stod ganska stilla till en början och dels på grund av personlig utveckling. Vi hade växt upp med varandra i branschen och vi alla ville vidareutvecklas. Det blev lite av en eye-opener för alla tror jag. Nivy hade sin tid i rampljuset och en fantastisk fortsatt karriär för alla involverade än idag. Vi alla har god kontakt med varandra och alla jobbar och bygger sina egna brands, vare sig det är labels, publishing, artisteri osv.

Vad har du lärt dig av åren med Nivy som du tar med in i arbetet med Highnote?

– Man kan säga att jag har lärt mig allt jag kan med mina år med Nivy. Det viktigaste jag tar med mig från dom sju åren är kanske att hålla god kommunikation och att vara transparent med alla jag jobbar med, vare sig det är mina kollegor i branschen eller artisterna och producenterna jag jobbar med.

Hur ser organisationen ut för Highnote? 

– Jag kom till en punkt i min karriär år 2020 där jag inte ville producera musik mer. Jag älskar att skapa musik men att enbart jaga producentarvoden som förälder var något jag personligen inte ville göra.
Det fanns många stunder jag funderade på hur jag skulle navigera ett nytt kollektiv. Men jag satte fokus på det jag anser mig själv vara bra på i musikbranschen och det växte naturligt samtidigt som jag insåg att alla inte behöver management.  Ett exempel är att jag ställde upp som turnékoordinator/projektledare för det musikaliska teamet åt Jireels sommarturné The Floor Is Lavia 2023. Ett annat exempel är att jag förhandlade en deal åt Denz med virala TikToklåten Chit Chat som hamnade topp 4 i Sverige.

– Jag märkte snabbt att jag har ett bra nätverk i musikbranschen och att jag skulle kunna hoppa in och hjälpa till där hjälp behövs. Som en brygga mellan artister och majors. Där kom idén att skräddarsy management efter behov. Många artister har redan managers men kanske behöver lite hjälp med en deal till exempel, där kan jag hoppa in och hjälpa till då jag brinner för avtalsförhandlingar och förstår ekonomin bakom musiken. När vi är färdiga så skakar vi hand och går separata vägar. Vissa artister behöver bara en projektledare och rådgivare, där kan vi hoppa in, ta en cut och hoppa på nästa projekt.

Michelle är geniet som sköter allt det administrativa och även det visuella. Som en erfaren låtskrivare agerar hon även bollplank för artisterna och erbjuder hjälp från hur det ska se ut till hur det kan skrivas. Hon är personen bakom Highnote-kontot på Instagram och är Highnotes label manager. Fye är extremt driftig och sköter all ground work, som artist relations manager är han alltid ute och rör på sig, nätverkar med alla och ser till så att alla får det dom behöver, från studios till fotografer. Han sköter även en del av marketing då han och Michelle har mest koll på det trendiga i sociala medier. Vi alla kompletterar varandra för att ha ett stabilt management och har ständiga dialoger om hur vi ska navigera rätt baserat på vilken artist vi jobbar med. På service/konsultsidan har Highnote samarbetat med bl.a. Jireel, Denz, Adrijana, Seedy och Migi. Vi har självklart även fullt ut management där vi är mycket mer involverade så håll er gärna uppdaterade via vårt Instagramkonto @highnotesweden för att följa med oss på resan.

Har du lagt det egna producerandet på hyllan eller kan vi vänta oss några nya releaser snart?

– Hade du frågat mig för fyra månader sen hade jag sagt ”Jag är 100% färdig med produktioner”, men det kanske blir något spännande under 2024 som jag kommer att medverka i, vilket jag inte kan gå in på riktigt än. Jag skulle dock inte säga att jag är tillbaka, utan producerar selektivt och vill fokusera fullt ut på Highnote och vad Highnote kan bli!

Christel Valsinger