3 oktober 2023

Bad Taste Empire 30 år

Mångsysslande Bad Taste Empire firar 30 år.  

När Bad Taste Empire nu firar sina 30 första år gör man det som ett bolag som provat det mesta från att driva skivbutik till att arrangera spelningar med världsartister som Kendrick  Lamar, A$AP Rocky och Blink 182. Man har också knutit till sig ett antal ledande artister till sin managementdel.

Bad Taste Records uppstod lite av en slump i november 1992.  Björn Barnekow, Ola Ekström och Robert Larsson insåg att dom kunde köpa billigare punkskivor från Kalifornien och beställde flera exemplar samtidigt. Snart utvecklades en verksamhet som bestod av att släpa skivbackar till skolan och till punkspelningar för  att sälja de exemplar trion själva inte behövde.  Sovrummet i villan i skånska Kävlinge där Björn bodde blev snart ett informellt kontor.

Namnet Bad Taste är en hommage till Sagan om ringen-regissören Peter Jacksons debutfilm Bad Taste.

-Vi tänkte inte så mycket på det då. Det var bara ett roligt namn på ett postorderföretag för punkrock och en film vi alla älskade, men vi inspirerades också av hur Jackson skapade den filmen – nollbudget, det tog honom fyra år att färdigställa  den, han kallade in nästintill orimliga tjänster left and right, använde sina föräldrars kök för att skapa specialeffekter – det  var vi helt enkelt!, minns Björn.

Under 1994-95 tog verksamheten form – ett första kontor/skivbutik i Kävlinge byttes mot ett regelrätt kontor i  Lund. Här någonstans började Jonas Finnkvist praktisera och fick snart anställning. Från år 2000 var han och Björn likvärdiga delägare i företaget. Så småningom hamnade Bad Taste Records i Mejeriet i Lund, samma byggnad som innehåller det numera klassiska spelstället.

Bad Taste Records första utgivning blev Satanic Surfers Skate To Hell i augusti 1994 och under de kommande  åren gav bolaget ut framför allt punkrock men också surfrock och indierock.

-Vi hade ingen erfarenhet av att driva postorder, butik, label eller någon annan typ av företag för den delen. Internet fanns inte när vi började. Faxmaskiner fanns dock och var både väldigt roliga och frustrerande på den tiden och är det förmodligen fortfarande. Vi testade oss fram, och passion gick före pengar. Vi tänkte att om vi gör alla misstag man kan göra och så kommer vi så småningom att få ordning på vår skit!

De kommande åren 15 åren gav Bad Taste Records bland annat ut akter som Looptroop Rockers och Sahara Hotnights.

Parallellt med skivutgivningen växte en arrangörsdel fram, Bad Taste Events. Från den första konserten på en studentnation i Lund 1995 fram till ett gemensamt beslut om att avveckla den delen av verksamheten 2016 – detta efter att precis ha genomfört den framgångsrika festivalen Stockholm, CA i Los Angeles – skulle Bad Taste Events  komma att arrangera klubbgig, arenakonserter och festivaler över hela Norden med artister som Kendrick  Lamar, Wiz Khalifa, A$AP Rocky, Macklemore och bolagets egna hjältar från grundarnas tonårstid, som NOFX, Social  Distortion och Bad Religion.

Längs vägen har djupare samarbeten på management- och skivsidan utvecklat sig. Danko Jones, rocktrion från Kanada som släppte sitt första album via Bad Taste 2001, var också 2008 först att skriva kontrakt med bolagets managementdel. 11 album och 22 år efter debuten är bandet fortfarande ett av bolagets mest framgångsrika akter med listplaceringar i tio länder och ett flertal platinasäljande releaser i Sverige.

Från 2011 och framåt inledde Bad Taste Empire ett antal framgångsrika samarbeten på managementsidan. Några exempel är det med Timbuktu – med allt från en bästsäljande bok till utsålda turnéer i Sverige och en hyllad föreställning i  Harlem, New York – och det med Alan Walker; som under samarbetet exploderat i USA med bland annat  framträdanden på Coachella och Lollapalooza, TV-showen Jimmy Fallon och en populär YouTube-kanal.

2023 representerar Bad Taste Empire: Anna of the North, Chords / Helt Off, Danko Jones, Kim Cesarion, Lemaitre, Peg Parnevik, Timbuktu, Tingsek och på producentsidan Jens ”Chords”  Resch och Anton Axelo. 

Lars Nylin