2 oktober 2023

Lasse Holm får Musikförläggarnas Hederspris

Musikförläggarnas Hederpris 2023 tilldelas låtskrivaren Lasse Holm, som under en flera decennier långkarriär har försett Sverige med hits och schlagerklassiker.

Med sin ”outtröttliga passion för låtskrivande har han inte bara inspirerat giganter som Max Martin, utan också förgyllt tusentals TV-kvällar för generationer av människor genom åren”, lyder en del av motiveringen.

– Att tilldelas Musikförläggarnas hederspris är ett privilegium som är få förunnat. Jag är stolt och hedrad att få ta emot priset i sällskap av mina begåvade branschkollegor på galan den 10 november, säger Lasse Holm.

Redan på 60-talet var Lasse Holm aktiv i musikgrupper som Doug and the Millsmen, The Spacemen och The Moonlighters. Det stora genombrottet kom dock först på 80-talet med flera bidrag och vinster i Melodifestivalen, både som soloartist, låtskrivare och medlem i gruppen Chips. När han släppte låten Cannelloni, Macaroni (Pizzeria Fantasia) år 1986 blev den snabbt en hit som kom att dominera Svensktoppen i hela 16 veckor. Under hans omfattande karriär har Holm författat fler än 700 låtar och deltagit i Melodifestivalen med 18 bidrag, vilket har resulterat i fem segrar.

– Lasse Holms omfattande låtkatalog är minst sagt en svensk låtskatt, fylld med tidlösa klassiker som har spridit så mycket glädje till så många människor. Jag är oerhört glad över att styrelsen utsett Lasse att tilldelas Musikförläggarnas hederspris detta viktiga jubileumsår, säger Marit Woody-Lambin, operativ chef på Musikförläggarna.

Hederspristagaren utses av Musikförläggarnas styrelse och tillfaller en eller flera musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla.

Utmärkelsen delas ut på Musikförläggarnas Pris i Stockholm den 10 november, där årets mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare hyllas.

Årets motivering lyder:
”I över ett halvt sekel har han skrivit texter och melodier som en överväldigande majoritet av Sveriges befolkning kan sjunga utantill i sömnen. Låtar som både fängslar, förtrollar och som inte alltför sällan också tvingar smilgroparna ända upp till öronen. För vem har inte stått på en lokal pizzeria och intuitivt börjat nynna igenom det till synes oändliga utbudet av pizzasorter till tonerna av ”Cannelloni, Macaroni” ekandes i huvudet? Eller i telefonkön undrat vart man egentligen kommer om man blir kopplad till nummer 22? Eller med en hög dos ironi stampat takten och frågat sin partner, ’är det det här du kallar kärlek?’

Genom sina tidlösa klassiker och outtröttliga passion för låtskrivande har han inte bara inspirerat giganter som Max Martin, utan också förgyllt tusentals TV-kvällar för generationer av människor genom åren. Oavsett om det har handlat om Diggiloo, fotbolls-VM eller hans andra hem under åttiotalet – Melodifestivalen – har hans musikaliska bidrag kommit att associeras med själva idén om att vara ledig, fri och göra det som är kul i livet, med andra ord – det som ger en ‘bra vibrationer’”

Musikförläggarnas hederspris har tidigare år gått till: Karin Rehnqvist, Kenneth Gärdestad, Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel, Benny Andersson & Björn Ulvaeus, Gullan Bornemark, Ingela “Pling” Forsman, Robyn och Louise Hoffsten.

Hederspristagaren utses av Musikförläggarnas styrelse och har årligen delats ut sedan 2003, med undantag för pandemiåret 2020.

Christel Valsinger

Foto: Marie-Therese Karlberg