25 september 2023

Konstnärsnämndens Stora musikstipendium 2023 till Christer Bothén

Årets mottagare av Konstnärsnämndens Stora musikstipendium är musikkonstnären Christer Bothén.

Han får stipendiet med motiveringen:

”Musikkonstnären Christer Bothén har alltid varit på jakt efter nya instrument, spännande uttryck och utmanande ljuduniversum. Genom ett aktivt lyssnande och med en ödmjuk följsamhet, har han tidigt funnit vägen fram till samspel med både musikaliska storheter och med unga konstnärer. Den lustfyllt erövrade kunskapen har han omsorgsfullt fört vidare genom att själv växa ut till en musikalisk skatt och en högt respekterad mästare.”

Bothén började spela klarinett som tolvåring och har i sju decennier varit trogen sitt instrument, men även lärt sig spela harplutan Donso n’ Goni genom att bosätta sig i Mali i början av 1970-talet. Han har studerat gnawamusik i Marocko för att ytterligare vidga sitt musikaliska uttryck. Han har spelat med namn som Don Cherry, Moki Cherry, Bengt Berger, Kjell Westling, Nikke Ström och Bosse Skoglund. Bothén är fortsatt aktiv i band som Fire! Orchestra, Goran Kajfeš Tropique, samt i Christers nuvarande trio med Konrad Agnas och Vilhelm Bromander.

Lars Nylin 

Foto Andreas Dienert.