12 september 2023

VALSINGER: Maffig jubileumshöst i musiksverige

Det är dags att plocka fram paljettvästen och klackskorna. Hösten 2023 är nämligen ett enda långt firande i svensk musikbransch. Eller vad sägs om Stim 100 år, SAMI 60 år, Musikförläggarnas Pris 20 år, Export Music Sweden 30 år och branschviktiga utbildningen Musikmakarna 25 år? 

Få vinklar är så lätta att haka på för en journalist som ett jubileum. Jag gissar att många har märkt det, för antalet pressmeddelanden som gör gällande att något firar 10 eller 20 år ökar stadigt. Och ja, jämna födelsedagar utgör ju ett bra avstamp för att uppmärksamma någon eller något som förtjänar det. Vi som skriver kan unna oss tillbakablickar och göra analyser av hur en viss utveckling sett ut.

Men de jubileer vi pratar om i höst kräver inga ursäkter för att uppmärksammas. Det handlar nämligen om  flera tunga instanser i svensk musikbransch-historia.

Maffigast är såklart Stims 100-årsjubileum. Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå bildades 1923 för att förvalta upphovsrättsliga intäkter för kompositörer, låtskrivare, textförfattare, verkarrangörer och musikförlag. Födelsedagen inträffar den 6 oktober och firas med stor fest för organisationens medlemmar. MI firar i artikelform längre fram.

40 år senare 1963, föddes SAMI – Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, som samlar in ersättning till musiker och artister för offentliga framföranden av indelade verk. SAMI firar sitt jubileum med en konferens på Nalen i Stockholm den 19 september. Under namnet SAMI Summit: Get Loud, bjuds det på panelsamtal och workshops med branschbekanta namn.

Exakt hur Musikförläggarnas Pris kommer att fira sina 20 år vet vi ännu inte. Men en säker källa har avslöjat att det kommer att märkas att det är jubileum. Galan, som firar kompositörer, textförfattare och låtskrivare, uppmärksammas även extra på Musikförläggarnas hemsida och sociala medier under hösten.

Till höstens jubileumskavalkad kan vi också lägga Export Music Sweden, som grundades 1993 för att öka spridningen av svensk musik i alla genrer. Bland grundarna finns jubilarerna Stim, SAMI och Musikförläggarna, liksom Ifpi, SOM och SKAP.

Och som grädde på moset firar YH-utbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik alltså 25 år i höst, vilket på något sätt sluter cirkeln eftersom utbildningen år efter år utexaminerar låtskrivare som skapar internationella hits, utgör medlemsunderlag och skapar de tillgångar som alla jubilarerna jobbar med. 

För övrigt, så firar även MI ett jubileum snart. Vi återkommer till det.

Christel Valsinger