11 september 2023

Apple köper svenska BIS Records

Apple lanserade sin Apple Music Classical i mars i år, med 5 miljoner klassiska spår tillgängliga. Apple köper nu upp den klassiska svenska labeln BIS Records.

BIS Records grundades 1973, och har sedan starten fokuserat på klassisk musik. Bolaget har drivits från Åkersberga, och grundaren Robert von Bahn avslöjade i förra veckan att BIS Records nu sålts till Apple.

I en Facebook-post skriver han: ”Efter 50 år är BIS Records stolta över att kunna meddela att vi har anslutit oss till Apple-familjen. BIS kommer att bli en del av Apple Music Classical och Platoon. På så sätt kommer de musikaliska skatterna i vår omfattande katalog att förstärkas och bevaras ytterligare.”

Bolagets hemsida uppdaterades också samma dag med ett personligt brev från Robert von Bahn, som just fyllt 80 år, där han bl a skriver att personalen och han själv kommer fortsätta jobba med labeln och katalogen, men nu som en del av Apple:

”Lika stolt som jag är över denna milstolpe är jag ännu mer stolt över att hela personalen på BIS, inklusive jag, har behållits. Vi ser alla fram emot en framtid fylld med ny musik och artister i gyllene bra ljud från den nya starka kraften inom klassisk musik.”

Apple köpte 2021 upp den klassiska tjänsten Primephonic och flyttade över prenumeranterna till Apple Music. Den i våras släppta appen Apple Music Classical har tagits emot mycket positivt av den klassiska communityn, inte minst det arbete som Apple gör för att upprätthålla högkvalitativt ljud och släppa så mycket klassisk musik som möjligt i rumsligt ljud, Dolby Atmos.

www.bis.se

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se