22 augusti 2023

YouTube Music AI Incubator lanserat

YouTube har i samarbete med Universal Music Group lanserat ett program som ska stötta artister och låtskrivare i samband med utvecklingen inom generativ AI. Björn Ulvaeus är en av artisterna som deltar i arbetet.

Sedan hösten 2022 har utvecklingen inom generativ AI för musik gått i en rasande takt, och en av plattformarna som sett en explosion av AI-genererad musik och sk AI-covers, är YouTube.

Under måndagen lanserade YouTube ett nytt program i samarbete med Universal Music Group som innebär att artister, låtskrivare och producenter tillsammans med YouTube ska lägga grunden för hur AI-teknikerna ska hanteras framöver.

I samband med lanseringen har YouTube också släppt tre grundprinciper för hur man ser på AI och musik (något nedkortade och översatta):

Princip 1: AI är här, och vi kommer att ta till oss det på ett ansvarsfullt sätt tillsammans med våra musikpartners. YouTube och våra partners över hela musikbranschen är överens om att bygga vidare på vår långa samarbetshistoria och ansvarsfullt omfamna detta snabbt växande område.

Princip 2: AI leder oss in i en ny tidsålder av kreativa uttryck, men den måste inkludera lämpliga skydd och öppna upp möjligheter för musikpartners som bestämmer sig för att delta.

Princip 3: Vi har byggt branschledande säkerhet och innehållspolicyer. Vi kommer att skala dem för att möta utmaningarna med AI.

Björn Ulvaeus är en av artisterna som medverkar från UMG, och han säger:

– Även om en del kan tycka att mitt beslut är kontroversiellt, har jag gått med i den här gruppen med ett öppet sinne och av ren nyfikenhet över hur en AI-modell fungerar och vad den kan vara kapabel till i en kreativ process. Jag tror att ju mer jag förstår, desto bättre rustad kommer jag att vara att förespråka och hjälpa till att skydda mina mänskliga kollegors rättigheter.

Andra artister och aktörer som finns med från början av arbetet är Anitta, d4vd, Don Was, Juanes, Louis Bell, Max Richter, Rodney Jerkins, Rosanne Cash, Ryan Tedder och Yo Gotti.

Universals CEO Lucian Grainge skriver i en bloggpost på YouTube:

”Vår utmaning och möjlighet som bransch är att skapa effektiva verktyg, incitament och belöningar – såväl som regler – som gör det möjligt för oss att begränsa AI:s potentiella nackdelar samtidigt som vi främjar dess lovande fördelar. Om vi hittar rätt balans tror jag att AI kommer att förstärka mänsklig fantasi och berika musikalisk kreativitet på extraordinära nya sätt.

Idag bygger vårt partnerskap på den grunden, med ett delat åtagande för att leda utvecklingen ansvarsfullt, som det beskrivs i YouTubes AI-principer, där artificiell intelligens är byggd för att stärka mänsklig kreativitet, och inte tvärtom.”

Ryktena om att Universal Music Group och Google fört samtal kring AI började spridas under förra veckan, och måndagens release visar att YouTube tar branschens oro på allvar. YouTube ger nu ett löfte om att man tillsammans med rättighetshavarna ska utveckla tekniker och system för att hantera potentiella upphovsrättsliga intrång, och skapa skydd för artister och låtskrivare.

Med de heta diskussionerna kring DSM-direktivet i färskt minne, får man nästan se de här principerna och lanseringen av programmet som lite historiskt.

Under åren 2018 och 2019, när relationen mellan techbranschen och musikbranschen var minst sagt frostig kring DSM-direktivet, spenderade såväl Google som andra techjättar stora summor pengar på att lobba mot införandet av direktivet, och ord som ”internetfilter” och ”länkskatt” flög omkring.

Att Lucian Grainge nu ”tillåts” publicera en bloggpost på YouTube, och att YouTube så tydligt i sina principer binder sig till att göra allt de kan för att skydda rättighetshavarnas intressen, visar att saker och ting har förändrats under de senaste åren.

YouTube skriver bl a:

”Vi kommer att fortsätta investera i den AI-drivna tekniken som hjälper oss att skydda vår community av tittare, kreatörer, artister och låtskrivare – från Content ID, till policyer och identifierings- och tillämpningssystem som håller vår plattform säker bakom kulisserna.”

Exakt hur detta ska gå till finns inte med i måndagens lansering, men bara det faktum att man så tydligt tar ställning skickar en viktig signal till alla som på olika sätt är oroliga och berörda av den snabba teknikutvecklingen.

Lucian Grainges bloggpost i sin helhet

YouTubes principer för AI och musik

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se