22 augusti 2023

Tegelsten om Pipeline 50 år

Sveriges äldsta aktiva musikförening, Pipeline i Sundsvall, firar 50 år under 2023. Festligheterna inleddes i helgen med en gala kring den tegelsten till bok som summerar historien från starten 1973.

Några av banden som uppträtt genom åren – Trettioåriga Kriget, Mögel och Nynningen – avslutade en releasedag som inleddes på Sundsvalls museum – där det nu finns en utställning om Pipeline – och fortsatte med en gala på den klubb i centrala Sundsvall där föreningen/klubben hållit till sedan 1985.

Kvällen inleddes med att moderator Sofia Mirjamsdotter introducerade ett antal huvudpersoner genom åren. Inklusive Janeric Sundqvist, en av grundarna, senare bekant radioman på Sveriges Radio, och mångårige ansvarige Thomas Lundmark, till dagens ansvariga Theresa Bystedt och Thomas Björling. På scenen intervjuades även några medlemmar från kvällens band.

Thomas Lundmark summerar:

-Jag är oerhört stolt över allt som har åstadkommits i föreningens regi och att det nu finns dokumenterad i en väldigt snygg bok. Har vigt över 2/3 av mitt liv till Pipeline Sundsvalls Musikform och det varit en stor del av min identitet. Minns med värme alla fantastiska konserter och möten med härliga människor. Fått vänner för livet. Fortsättning följer!

Boken kommer inom kort att kunna köpas även på pipelinesundsvall.se.

Efter firandet av boken följer nu en vecka med spelningar som uppmärksammar jubileet i sig. En av akterna 2 september blir ett superband kallat Brända Lolitor på Reeperbahn bestående av musiker med förflutet i band som Reeperbahn, Garmarna, Brända Barn, Lolita Pop, Diestinct, Peace, Love & Pitbulls och Thåström: Danne Sundqvist, Stefan Brisland, Anders Brodin, Sanken Sandqvist och Sten Booberg.

Så här firas själva jubileet:

http://pipelinesundsvall.se/evenemang/pipeline-50-ar

Lars Nylin