17 augusti 2023

Amuse lanserar AI-driven masteringtjänst

Amuse lanserar under torsdagen en AI-driven masteringtjänst, ”Master Your Music”, som ska underlätta för artister i olika stadier av sin karriär att skapa ett professionellt sound.

Mastering är vanligtvis den sista delen i den musikskapande processen, när slutmixen fixas till med hjälp av equalizers, kompressorer och andra tekniker. Genom historien har mastering (eller mastring) haft en betydande roll för att en låt eller att album ska få den där sista touchen.

Uttrycket ”det fixar vi i mastringen” är klassiskt, och har t.o.m. fått en egen förkortning, FDM-syndromet (Fix During Mastering). Även om allt självklart inte går att fixa i mastringen, är det i många fall den där sista processen som gör att en låt känns professionell och välproducerad, och därmed kan konkurrera med andra låtar i olika medier.

Historiskt har mastering också varit en ganska dyr och långsam process, med erfarna ”ingenjörer” som jobbat igenom ljudet. De senaste årens digitala utveckling har förenklat tillgången till mastering, framför allt för DIY-artister, och Amuse lanserar nu en AI-driven masteringstjänst i tätt samarbete med den norska startupen Masterchannel.

Masterchannel används av flera Grammyvinnande och platinumsäljande artister, och det är samma grundläggande teknologi som Amuse kunder nu får tillgång till, för 5 dollar per låt.

Erik Ljungqvist, CPO på Amuse, kommenterar lanseringen:

– På Amuse tror vi starkt på att skapa likvärdiga möjligheter för alla artister, något som vi under senaste åren uppnått genom vår musikdistribution till alla branschledande streamingplattformar. Vi är stolta att kontinuerligt erbjuda nya möjligheter för artister att utveckla sina karriärer på sina egna villkor, som till exempel vår nya masteringtjänst.

MI ställde ett par frågor till Christian R. Schultz, CEO på Masterchannel:

Mastering har ju alltid varit viktigt i samband med nya utgivningar, hur ser det ut idag, när streamingen tagit över? Krävs det specifik mastring för de olika streamingplattformarna?

– Det är fortfarande viktigt att mastra låtar, då alla streamingplattformar har väldigt specifika krav, där Master Your Music anpassar och komprimerar till en fil. Detta innebär att vi lyckas skapa en låt som låter bra på samtliga streamingplattformar.

Hur ser själva processen ut? Mastras filerna automatiskt när man laddar upp dem till Amuse, och hur lång tid tar det?

– Artisterna laddar upp låtar dom vill mastra via vårt nya masteringverktyg. Processen tar några minuter. När låtarna är mastrade kan man lyssna på resultatet och jämföra med originalfilen.

Amuse ser ”Master Your Music” som en naturlig utveckling av redan befintliga tjänster, som t ex den teknologi de använder för att upptäcka nya artister, deras uträkningar av förskottsutbetalningar av royalties, och statistikfunktionen Music Insights som släpptes tidigare i år.

Master Your Music finns tillgänglig på www.amuse.io.

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se