1 augusti 2023

Universal Music Publishing arrangerade ”Midsummer Retreat”

Under fyra dagar i juni samlade Universal Music Publishing writers, artister och A&R:s från olika länder till ett ”Midsummar Retreat” i Stockholm. Med fin feedback från deltagarna och flera bekräftade kommande releaser är ambitionen att campet ska bli återkommande.

Tre av dagarna under Midsummer Retreat ägnades åt låtskrivande, berättar Rosanna Munter, Senior A&R, och Jessica Brandt, SVP A&R på Universal Music Publishig.

Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll öppnade upp Traxton studios, deras fantastiska studiokomplex med centralt läge vid vattnet – även hem för UMP studios – för tre intensiva dagar med sessions. Dag fyra ägnade vi helt åt att fira ”Midsommar” med båttur, kransbindning, mat och musik.

Syftet med campet var att sammanföra writers och artister från olika delar av världen för att skriva låtar med fokus på deltagande artister – bland andra Griff och Henry Moodie från UK, Ervin River från Mexiko och Upsahl och Zacari från USA. Även producenter och writers från Frankrike, Finland och Sverige deltog.

– Vi vet att en stor låt kan komma varifrån som helst och det känns viktigt att sammanföra och bygga relationer för UMP:s roster utanför Sveriges gränser, baserat på vad vi tror blir kreativt framgångsrikt. Vi som A&R:s har dagligen kontakt med våra kollegor runtom i världen och vi vill se till att writers och artister bygger motsvarande relationer med sina kollegor.

– Många av dessa writers och artister hade aldrig träffats förut och vi spenderade mycket tid med en grupp A&R:s från olika territorier för att kurera rummen.  Nivån på musiken som skapades, relationerna som byggdes och den kreativa, varma stämningen dessa dagar var otroligt häftigt att få uppleva! Även feedbacken från både writers, artister och A&R:s nu i efterhand har varit överväldigande, säger Jessica Brandt och Rosanna Munther till MI.

Såhär några veckor efter campet kan de redan se att ett flertal resor och online sessions bokats, eller redan skett mellan deltagarna, som ett direkt resultat av Midsummer Retreat. Flera releaser har också bekräftats, närmast en singel med amerikanska artisten Upsahl, som släpps den 18 augusti via Arista. Låten heter 0 to 100 och är skriven av Upsahl ihop med Vera Carlbom, Osrin och Wilhelm Börjesson.

– Vår ambition är att detta ska bli en återkommande midsommartradition och att vi kan växa och involvera ännu fler länder nästa år.

Christel Valsinger
På bilden: Kerstin Ljungström, Issey Cross (UK), Vera Carlbom.
Se en reel från Midsummer Retreat på Instagram här