1 augusti 2023

Svenskt bolag lanserar investeringsplattform för musik

En ny svenskgrundad investeringsplattform för musik lanseras den 1 augusti, MasterExchange. Plattformen gör det möjligt för vem som helst att investera och få royalty på inspelningar.

Stockholmsbaserade MasterExchange meddelar att de har säkrat en investering på närmare 30 miljoner kronor och lanserar den 1 augusti en investeringsplattform där användare kan investera i royaltys och framtida intäkter från en låt. Bland investerarna återfinns Claes-Henrik Julander, Rob Small och VC-fonden Vectr Fintech.

MasterExchange grundades 2022 av bland andra Alexander Fred-Ojala, expert inom AI och blockchain, Johan Edfeldt, grundare av Star Stable, samt Jakke Erixson, en Billboard-toppande producent.

Johan Edfeldt, styrelseordförande och medgrundare MasterExchange, säger:

– Digitaliseringen har revolutionerat musikindustrin. Möjligheten att investera i musik är en central del av denna transformation och har stor potential att forma branschen framåt. Vi är glada och stolta över att ha med oss en grupp investerare som har en gedigen kunskap inom B2C-spel från Rob, sofistikerade investeringsverktyg från Claes-Henrik och VC-perspektivet från Vectr Fintech på vår resa.

En låt på MasterExchanges plattform erbjuds genom en “Initial Music Offering” (IMO) och kan startas av vem som helst som äger en master royalty-andel, oftast är det en artist, en låtskrivare, ett skivbolag eller en producent. Med IMO:n kan användare köpa en andel av låtens royalty och rätt till intäkter från exempelvis streamingtjänster eller användning i reklam, film etc. Alla andelsägare får sedan kvartalsvisa utbetalningar i euro.

Till skillnad från andra plattformar handlar inte användarna med kryptovaluta. Istället används vanliga kredit- och betalkort för investeringar och utbetalningar.

Först ut är den spanska artisten Alvaro Soler’s låt Sofia, med över 1 miljard streams, som öppnar för investeringar den 1 augusti. Fler låtar kommer att tillkännages framöver.

Alexander Fred-Ojala, VD och medgrundare kommenterar investeringen och lanseringen:

– Vi är oerhört glada att ha dessa investerare med oss när vi förverkligar denna nya möjlighet inom musikindustrin. Musikälskare kommer att få upptäcka spännande nya sätt att engagera sig i musik, samtidigt som branschen får nya möjligheter att skapa lojala fans. Genom MasterExchange kan musikskapare sälja en del av sina framtida intäkter och därigenom öka möjligheterna att finansiera framtida projekt och få ut sin musik till en större publik. Vårt team är väl rustat med expertis inom tech, med starka band till musikindustrin och erfarenhet av bolagsbyggande.

www.masterexchange.com

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se